У Львові відбувся ІІІ Конгрес Культури

У Львові відбувся ІІІ Конгрес Культури під назвою «UKRAINE! UNMUTED: Україна бере голос». На події представники та представниці сфери культури говорили про досвід переживання та професійну діяльність під час війни, аналізували тенденції у сфері культурної дипломатії України, потребу реформування, зокрема, в контексті майбутньої відбудови України, та зміцнення суспільства.

Розпочалася подія з хвилини мовчання — на пошану колег, які загинули у війні росії проти України, внаслідок російської агресії. Після офіційного відкриття — інспіраційне слово двох спікерів, які кожен по-своєму зараз боронить Україну: Олександра Матвійчук, правозахисниця, голова Центру громадянських свобод, відзначеного Нобелівською премії миру (2022), й Анатолій Дністровий, літератор, художник, офіцер; із 2022-го — у Силах оборони України.

Упродовж конгресу діяли послідовні тематичні блоки — «Мова війни», «Міграція», «Пробудження голосу». Куратор(к)ами днів були відповідно: Зоряна Рибчинська та Остап Сливинський; Вероніка Склярова і Григорій Семенчук; Іванна Скиба-Якубова.

Спікер(к)и конгресу говорили про те, як (і чи можна) перекласти досвід війни для інших спільнот, котрі не знають подібного у своїй новітній історії (Кшиштоф Чижевський, Діана Воннак, Роберт Кемпбел), яким був досвід переживання й осмислення війни, зокрема в літературі, на Балканах, у Боснії й Герцеговині (Нерміна Омербеґович й Алла Татаренко), як змінила культурний ландшафт України еміграція діячів сфери (Жанна Озірна, Олеся Мамчич) та що держава робить і має робити для повернення українців, які виїхали після повномасштабного вторгнення росії (Олександра Азархіна, Таміла Ташева, Галина Григоренко), яким є досвід роботи музеїв та музейників під час війни (Олеся Мілованова, Ольга Гончар), як діє Україна в міжнародній площині та як змінився її образ за кордоном (Володимир Шейко, Алім Алієв, Єва Якубовська, Аполена Рихлікова, Ольга Хребор, Андрій Яців), чому важливо і як налагоджувати культурні зв’язки із країнами Азії, Латинської Америки, Африки (Катерина Ботанова, Наталка Гуменюк), як змінилася наша мова, мовні звички та практики після 24 лютого 2022-го (Олена Гусейнова, Олеся Островська-Люта, Оксана Форостина)…

Записи усіх подій доступні тут:

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

– День 1 «Мова війни»: https://bit.ly/3ZcT7id

– День 2 «Міграція»: https://bit.ly/3EAdb4D

– День 3 «Пробудження голосу»: https://bit.ly/3Zn5iZS

– а тут англомовна версія трьох днів: https://bit.ly/3rbnJ76

Паралельно із дискусійною діяла артпрограма, що є невід’ємною частиною кожного конгресу й націлена на розкриття його теми. Це був проєкт «Український Зріз» — експозиція творів сучасних українських авторів: це Яна Бачинська, Костянтин Зоркін, Жанна Кадирова, Алевтина Кахідзе, Миро Клочко та Анатолій Татаренко, Павло Маков, В’ячеслав Поляков, Даніїл Ревковський і Андрій Рачинський, Сергій Савченко, Fantastic Little Splash. Кураторами проєкту є Влодко Кауфман і Сергій Петлюк, із простором працювали Олексій Хорошко та Сергій Столярук. Проєкт відрили перфомансом Ярина Шумська, Юрій Штайда та Влодко Кауфман.

Цієї осені, «Український Зріз» також представлять у Любліні (Польща). Проєкт втілюється га підтримки Українського культурного фонду та ЗМІН Фундації.

Довідка

Конгрес Культури UKRAINE! UNMUTED у Львові організували Інститут стратегії культури та ГО «Вірменська 35» за підтримки Львівської міськради, Українського культурного фонду, Міжнародного фонду «Відродження», ЗМІН Фундації та «Львівської політехніки».

Конгрес Культури діяв три дні — 7-9 вересня у головному корпусі Львівської політехніки. Захід зібрав учасників з різних міст України і таких країн, як Чехія, Литва, Польща, Угорщина, Бельгія, Велика Британія, Боснії та Герцеговини, Японія,…

Львівська міська рада