У Львові презентували виставку про Іловайський котел

На проспекті Свободи, біля пам’ятника Тарасу Шевченку, учора відкрилася виставка документальних фотографій про бої в Іловайську у 2014 році. Про це повідомляє day.kyiv.ua.

Присвячена виставка до річниці Іловайського котла і виходу українських військових з оточення через так званий «зелений коридор», під час якого сепаратисти та військові Російської Федерації розстріляли колону.

Авторами фотографій є четверо фотографів – Маркіян Лисейко, Олександр Глядєлов, Макс Левін та Максим Дондюк. Протягом боїв за Іловайськ вони весь час перебували із українськими військовими та знімали все, що відбувалося. Крім того, Маркіян Лисейко та Макс Левін виходили із нашими військовими «зеленим коридором».

«На початку війни в нас не було людей, які б фіксували бойові дії. Ну приїжджали журналісти, фотографували здалека техніку і все. Мене ж більше цікавило документальне фіксування подій. В ЗСУ тоді яка там акредитація була? Тому ми пішли до добровольців. Познайомилися з ними і просто з ними ночували, жили разом, ходили в бої і фотографували постійно всі процеси, що відбувалися», – розповів Маркіян Лисейко.

Відвідувачі виставки можуть побачити в яких умовах жили і воювали наші військові, як виходили «зеленим коридором». Та найголовніше, завдяки цим світлинам люди можуть побачити, що відчували і про що говорили очі наших героїв. На жаль, для деяких із наших військових сфотографованих фотографами в Іловайську ці світлини стали останніми в їхньому житті і тому існують як спогад про їх мужність та відвагу, яку вони проявили пішовши захищати рідну країну.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Окрім фотографій на виставці є соняхи та відстріляна зброя, які змістовно доповнюють історію про бої 2014 року.

Експонуватиметься виставка до 29 серпня.