У Львові представили виставку, присвячену Фаусту

У львівському музеї Соломії Крушельницької представили кураторську виставку “Іншої ночі”. Понад 60 експонатів розкривають образи Фауста у мистецькій традиції. Більшість із них – з приватної колекції працівника музею Івана Дудича. Про це повідомляє westnews.info.

Колекцію антикварних речей Іван Дудич збирав упродовж трьох років, пише Суспільне. Більшість експонатів стосується теми оперного мистецтва, зокрема опери Арріго Бойто “Мефістофель” та Шарля Гуно “Фауст”, в яких свого часу співала Соломія Крушельницька.

“Чому от саме Фауст та Мефістофель? Тому, що митець — це теж таке загравання, угода з власним талантом. Про багатьох митців завжди казали, що вони уклали пакт із дияволом. Тому тема складна і її постійно, вічно можна розкривати”, — розповів куратор виставки Іван Дудич.

Загалом виставка поєднує різні види мистецтва, усі вони стосуються поеми Гете та містичної атмосфери його твору. Основою експозиції є 8 офортів, яким понад 120 років.

“Якщо придивитися, бачимо вогонь, змію, яка виривається і терня, яке проростає через стіни цієї темниці. Емоції передані, і якщо придивитися уважніше, то на деяких офортах можемо побачити, що, можливо, Соломія Крушельницька черпала з тих образів натхнення для роботи над роллю і власних сценічних костюмів”, — додав Іван Дідич.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Розглядаючи експозицію, відвідувачі зможуть водночас послухати оригінальні записи співу оперної співачки Соломії Крушельницької.

“Виставка є дуже різносторонньою і може залучити різну цільову аудиторію, коли ми показуємо різні види мистецтва – оперу, гравюру, коли ми включаємо і розказуємо про оперний спів”, — розповів директор музею Михайло Кобрин.

Окрім того, на виставці є унікальні речі, які неможливо знайти навіть на міжнародних аукціонах. До прикладу, в музеї експонуватиметься керамічна іспанська скульптура та факсимільне видання карт із Мілану, де навчалась Соломія Крушельницька.

Триватиме ця виставка до 7 березня.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.