У Львові перезавантажили премію імені Богдана Ігоря Антонича

Днями Відбулася церемонія нагородження переможців ХХІ літературної премії.

Не зайвим буде нагадати, що літературну премію імені Богдана Ігоря Антонича «Привітання життя» заснували 1994 року. Але в останні вісім років через причини фінансові й організаційні конкурс не проводився. Тож коли цьогоріч управа Львівської обласної організації Національної спілки письменників України в особі Олеся Дяка вирішила відновити премію, щоб активізувати літературну творчість молоді України й закордоння в галузі поетики, то, як зізнався один із її засновників – Шевченківський лавреат Ігор Калинець, він вже не дуже в це вірив. Можливо, його песимізм був спричинений апокаліптичними подіями останніх років: спершу – пандемія ковіду, згодом – війна. Втім, попри невтішні прогнози, перезавантаження премії відбулося. І ось – результат.

Ігор Калинець

Через 29 років від дня заснування премії в Залі літературної слави Львівської письменницької організації зібралися дехто з засновників: письменник Ігор  Калинець та директор видавництва “Каменяр” Дмитро Сапіга. Прикро, що не всі засновники дожили до цієї щасливої хвилини. Припинила своє існування фабрика “Атлас”, зі зникненням якої втрачена унікальна технологія з видруку книжок, відійшов у засвіти ще один прихильник цієї премії – колишній директор Львівського Палацу Мистецтв Роман Наконечний. Про це зі смутком констатував  Дмитро Сапіга. Також він згадав ті часи, коли перша церемонія вручення премії Антонича відбулась у палаці Потоцьких (тоді жартували, що вінчають поетів із Музою), а глядачів було так багато, що навіть на підлозі сиділи…

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Голова Журі премії імені Богдана Ігоря Антонича “Привітання життя” Олесь Дяк визнав, що цього року в конкурсі взяло участь небагато поетів, а з Галичини – на диво найменше. Можливо, через війну.  Бо всі незрозумілі речі сьогодні пояснюють війною. Хоча в часі, коли класні керівники привозять школярів на екскурсію до кімнати страху замість до театру чи книгозбірні (з промови Дмитра Сапіги), можна тільки здогадуватись про драматичну ситуацію в сучасному книгарстві.

Олесь Дяк

Втім і засновники, і Журі глядять на справу з оптимізмом. “Хоч і складно спершу, але конкурс має потужну енергетику, – зауважила членкиня Журі Марія Людкевич, – Нічого, що учасників – мало, але колись буде більше, і з чогось треба починати”. Адже, як вважає Ігор Калинець, ім’я Богдана Ігоря Антонича заслуговує на довге літературне життя і вартує гідних послідовників. Через те, що цьогорічні автори не могли досягнути планки поетів попередніх літ, Журі вирішило – Гран-прі та Диплом I ступеня нікому не присуджувати.

Натомість диплом II ступеня отримала вісімнадцятирічна львів’янка Юлія Каспрук за збірку «Інший вимір»; диплом III ступеня  – у двадцятитрьохрічної киянки Ніки Кічурки за збірку «Я твоїша». Заохочувальними дипломами відзначені: «Українська мрія» Віталія Данищука (25 років) зі Словаччини, «Квіти минулому» Наталії Портяник (27 років) з Хмельницького, «Падолист» Богдана Козійчука (19 років) зі Львівщини та «Лабіринтами темних лісів» Олега Білецького (19 років) зі Львова.

Наприкінці церемонії Олесь Дяк оприлюднив імена членів оргкомітету: почесного голову – пана Ігоря Калинця, письменника Юрія Грешка, Дмитра Сапігу та Юрія Кархута. До слова, останній знайшов можливість забезпечити коштами преміальні, поліграфічні витрати, дизайнерські розробки, виготовлення дипломів – всього того, без чого церемонія не відбулася б.  На перспективу передбачається підтримка початківців публікаціями у високій пресі та сприяння у виданні наступних книжок.

Якщо говорити про присутність гостей від влади, то пані Оксана Стельмах, яка представляє Управління культури Львівської міської ради, була єдиною.

А розпочав церемонію нагородження натхненний виступ студентів курсу спеціальності «Театральне мистецтво драматичного театру і кіно» факультету культури і мистецтв Львівського Національного університету імені Івана Франка.

Леся Бернакевич,

ЛОО НСПУ