У львівському музеї «Дім Франка» провели гуцульську розколяду

У саду львівського музею “Дім Франка” провели розколяду за участі виконавців-гуцулів. Вони привезли гуцульське вітання від Музею Івана Франка в Криворівні Музеєві Івана Франка у Львові.

У “Домі Франка” побували гуцули із березою, тобто провідником “партії” колядників – Василем Зеленчуком, який працює науковим співробітником Музею Івана Франка в Криворівні, пише suspilne.media.

“Гуцульська розколяда не триває щороку. Востаннє гуцули приїжджали до нас у 2018 році. Це була Велика коляда у часі Йордану. У них так прийнято – спочатку колядують з Криворівні на Різдво, а потім їдуть до Львова. Тоді це був багатолюдний захід. А цього року все обмежено карантином”, – каже речниця “Дому Франка” Марта Волошанська.

Про те, що гуцули навідаються у “Дім Франка” дізналися за кілька днів до візиту.

“Гуцульська коляда є сама по собі дуже особлива. Вони мають свої спеціальні інструменти. У них колядки зовсім інші – це інша мелодика і супровід (трембіта та роги). Коляда звучить зовсім по-іншому”, – додає Марта Волошанська.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.