У Лондоні відбулася прем’єра української постановки “Наш спів для Бабиного Яру”

У лондонському Єврейському громадському центрі 21 листопада відбулася прем’єра музично-театрального перформансу “Наш спів для Бабиного Яру”. Про це повідомляє suspilne.media.

Прем’єра відбувається у межах Лондонського джазового фестивалю EFG 2021, 7 грудня постановку зможуть побачити в Києві на сцені Театру на Подолі. Наступного року планується показати перформанс в інших містах України.

Проєкт створений мистецькою організацією Dash Arts (Лондон) у партнерстві з Goethe-Institut в Україні та Українським інститутом.

У вересні 1941 року німецькі айнзацгрупи знищили в урочищі Бабин Яр майже 34 000 київських євреїв. Згодом у роки окупації були ще тисячі убивств, які перетворили Бабин Яр на місце одного з найбільших злочинів проти людства.

80 років потому троє українських музикантів Юрій Гуржи, Світлана Кундіш та Мар’яна Садовська занурюються у спільну історію в пошуках слідів. Через свідчення тих, хто вижив, надають форму та голос забутим і нерозказаним історіям з цієї темної сторінки. Поруч з мелосом пісенної нарації прозвучать документальні свідчення очевидців трагедії та рефлексії сучасників. Театральний перформанс триває 90 хвилин та складається із 13 пісень, що звучать українською, російською та на їдіш.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Глядачі почують вірші Маріанни Кіяновської, Олени Теліги, Нехами Ліфшиц, текст Анатолія Кузнєцова, а також оповідання 93-річної Рахіль Бланкман, родина якої загинула у Бабиному Яру.

“Проєкт “Наш спів для Бабиного Яру” з усією чутливістю підходить до тяжкого спадку трагедії, для якої ми і досі важко шукаємо належних форм вшанування пам’яті”, – йдеться в анонсі на сайті Театру на Подолі.

Музично-театральний перформанс йде новим шляхом — для пам’яті, скорботи і погляду в майбутнє.

Митці у своїй творчості досліджують музичну спадщину єврейських та українських етнічних спільнот та прагнуть всебічно і глибоко дослідити їхні складні ідентичності. Учасники мистецької групи є вихідцями з України, наразі живуть у Німеччині і широко відомі у Європі.

 

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.