У Києві проходить виставка, присвячена Марку Вовчку

У галерейному просторі “Атмосфера” відкрився проект про відому українську письменницю Марко Вовчок. Його головна аудиторія — школярі, які вивчають твори Вовчок за програмою, але рідко коли проймаються інтересом до її творчості.
Спеціально для маленьких гостей відкриття співачки Анна Сєдокова і Еріка, телеведучі Яніна Соколова і В’ячеслав Соломко та співак Вадим Олейник у ролях прочитали казку Марка Вовчка “Зла Колючка і Добра Троянда”. Крім того, більше 60 учнів молодших класів могли сфотографуватися з декораціями до казок письменниці і подивитися виставу театру пантоміми за твором “Королівна Я”.
“Ми хотіли, щоб на цю виставку в “Атмосфері” було цікаво прийти всією родиною, — розповідає організатор проекту Катерина Старунська. — Для батьків у нас є красивий зірковий фотопроект і захоплюючий історичний стенд з історією кохання Марка Вовчка, яка була фатальною жінкою і розбила серце двом десяткам видатних чоловіків, серед яких і Пантелеймон Куліш, і Іван Тургенєв. Для підлітків — квест, побудований на чутках про Марка Вовчка, і яскравий стенд фіналістів конкурсу ілюстрацій, для малят — красиві декорації до казок, з якими можна фотографуватися, і зіркові читання по вихідних, під час яких відомі українці читатимуть казки Марка. Нарешті, для наших інтелігентних бабусь, які все і про всіх знають, є призовий кросворд. “Атмосфера Марка Вовчка” покликана відродити інтерес до творчості видатної письменниці, яка була єдиною жінкою в українській літературі середини ХІХ століття. Судячи по кількості людей, які приєдналися до проекту, нам це вдалося!”
Письменниця — автор кількох десятків казок, багато з яких заслуговують на те, щоб про них нагадали. На відкритті був представлений фотопроект із чотирьох знімків авторства Дмитра Перетрутова до творів “Королівна Я”, “Підприємливий джміль”, “Зла Колючка і Добра Троянда”, “Ведмідь”. Образи казкових героїнь втілили у фотосесії відомі українки Віра Брежнєва, Анна Сєдокова, Еріка і Лілія Подкопаєва. Декорації до зйомки — бджолині вулики, гігантську суницю, волохатого джмеля і крила бабки — підготували майстри Patoka Studio.
Унікальний історичний стенд, історії кохання Марка Вовчка, розповіді про її мандрівки і рідкісні фотографії стали доступними організаторам завдяки партнерству з будинком-музеєм Марка Вовчка у російському Нальчику.
“Музей довго не міг отримати дозвіл на таке співробітництво від Міністерства культури Кабардіно-Балкарії, — розповідає організатор проекту Катерина Старунська. — Ми вже і не сподівалися на позитивну відповідь, але все щасливо вирішилося, і проект поповнився фотографіями Марка Вовчка та історіями про останні роки її життя, проведені у Нальчику”.
Спеціально для проекту “Атмосфера Марка Вовчка” театр пантоміми Imagination зробив постановку за мотивами казки письменниці “Королівна Я”.
“Раніше ми робили постановки за міфами і казками, але твори Марка Вовчка — це інший формат, — розповідає мім Михайло Тураєв. — У героя її казок є внутрішній конфлікт. З одного боку, це набагато цікавіше для актора, з іншого — набагато складніше для візуалізації. Чотири міми, які зайняті у “Королівні Я”, репетирували протягом місяця. Це був дуже цікавий досвід, і ми раді долучитися до такого культурного проекту”.
З метою підтримки молодих талантів пройшов конкурс ілюстрацій до творів Марка Вовчка. На відкритті “Атмосфери Марка Вовчка” був оголошений переможець — ним став Євген Якшин з роботою до повісті “Інститутка”. Також журі відзначило спеціальним призом Марію Крутоголову і найменшу учасницю, 10-річну Вероніку Власюк. Загалом на конкурс подали понад 80 ілюстрацій, 25 із них пройшли у фінал і були представлені на виставці.
Виставка у ТРЦ “Атмосфера” триватиме до 26 березня за адресою Столичне шосе, 103 і буде безкоштовною для відвідування.
“Атмосфера Марка Вовчка” — другий із серії проектів, присвячених видатним українкам. Виставка триватиме місяць, з 26 лютого по 26 березня, і буде безкоштовною для відвідування. Протягом 6 місяців українцям нагадають про досягнення і талант п’яти героїнь, чиї імена вписані золотими літерами в українську історію: Соломії Крушельницької, Марка Вовчка, Марії Заньковецької, Квітки Цісик і Катерини Білокур.
Gazeta.ua

 

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал