У Києві презентували унікальне видання Миколи Гоголя

У Києві відбулася
презентація видання Миколи Гоголя “Вечори на хуторі біля Диканьки”
видавництва “Основи”. Оформленням книги займався відомий український
художник, представник Нової хвилі Ілля Ісупов. Гості події могли першими
побачити не лише унікальне видання, а й 24 ілюстрації, які Ісупов створив
спеціально для відомих творів Гоголя.

“Це видання
розраховане, в першу чергу, на школярів, адже “Вечори…” є у шкільній
програмі, — розповідає видавець “Основ” Анна Копилова. — Нам
хотілося, щоб діти отримали якісну книгу, яку їм було б цікаво роздивлятись,
яка візуально ближча до них. За декілька днів продано майже увесь перший
наклад, тож ми сподіваємося, що досягли своєї мети і наблизили класику до
сучасної молоді”.

Ілля Ісупов у притаманній
йому іронічній манері змалював не тільки гоголівські історії, а й сучасні міфи.
Так на одній із головних ілюстрацій чорт стоїть із молотом, а над ним сяє
місяць — це алегорія на один із радянських символів — серп із молотом.
“Головне у цій книзі — текст, — говорить Ісупов. — Тож моїм завданням було
підкреслити розповідь. Я намагався робити ілюстрації лаконічними, щоб вони
відтіняли Гоголя, але не перебивали його. До речі, дві ілюстрації я змалював у
самого письменника — колись він прекрасно зобразив церкву з оповідання
“Страшна помста” і Катерину ІІ”.

Вихід книги супроводжується
двома спеціальними проектами: гастрономічним та зірковим. “Ми вирішили
прививати любов до Гоголя через добрий апетит, — говорить видавець
“Основ” Дана Павличко. — Спеціально до виходу книги ресторан
“Царське село” підготував меню зі стравами, описаними у
“Вечорах…”: полтавський борщ з галушками і сметаною, рибні товченики
зі смаженою цибулею, путря з білими грибами та маковинки з медом”.

“Рецепти деяких страв
української кухні, які були популярні двісті років тому, довелося шукати
спеціально для цієї події, — розповідає шеф-кухар Валентина Кучер. — Наприклад,
відсьогодні ми подаємо путрю — пшеничну кашу з солодом, яку зазвичай їли під
час посту. Не менш цікавими є і маковинки з медом, дуже оригінальний рецепт і
смачна страва, яку не скуштуєш кожного дня. І, звичайно, у “Вечорах на
хуторі біля Диканьки” багато вареників, але ми пропонуємо їх у такій
кількості, що вирішили не додавати до спеціального меню, яке буде діяти до
лютого 2015 року”.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

У рамках зіркового проекту
Гоголя читають відомі українці: актори, телеведучі, бізнесмени, журналісти,
громадські активісти. Всього в читанні взяли участь 13 людей — число символічне
для містичних творів Миколи Васильовича.

Нагадаємо, що збірка
“Вечори на хуторі біля Диканьки” складається з восьми оповідань:
“Сорочинський ярмарок”, “Вечір напередодні Івана Купала”,
“Майська ніч, або Утоплена”, “Пропала грамота”, “Ніч
перед Різдвом”, “Страшна помста”, “Іван Федорович Шпонька і
його тітонька” та “Зачароване місце”.