У Китаї зі шкільних бібліотек приберуть усі книжки із «західними ідеями», щоб учні зосередились на «думці Сі Цзіньпіна»

Міністерство освіти Китаю розпорядилось прибрати з бібліотек молодшої та середньої школи літературу, яка прославляє «ідеї Заходу».

Влада КНР вважає, що замість цього школярі мають зосередити увагу на так званій «думці Сі Цзіньпіна» збірці ідей генсекретаря Комуністичної партії Китаю. Як пише ua.news, про це повідомляє Nikkei Asia.

Рішення Міносвіти Китаю набуло чинності 1 квітня. Так, деякі навчальні заклади у Пекіні вже почали заповнювати книжкові полиці у бібліотеках ідеологічною літературою.

Рішення влади КНР стосуватиметься близько 240 мільйонів учнів початкових та середніх шкіл, а також дитячих садочків у Китаї. Рекомендована література також зміниться: зі списків приберуть книжки, які «прославляють капіталізм». Наприклад, раніше школярам радили читати книжки про Стіва Джобса та Білла Ґейтса.

У рішенні Міносвіти також зазначили, що у школах забороняються книжки, які пропагують певні «західні ідеї» або ж «очевидно прославляють все іноземне».

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Серед вчителів немає одностайної думки щодо того, як саме розуміти таке визначення, тому деякі переживають, що школярам можуть заборонити будь-яку літературу з іноземними назвами. Працівники шкіл скаржаться, що тепер стало важко обирати літературу для читання дітям.

Окрім того, влада Китаю заборонила книжки, де є «наукові помилки», а також релігійну літературу.

Нові обмеження щодо літератури ввели напередодні сторіччя заснування Комуністичної партії Китаю. Минулого року Міносвіти Китаю також проводило «очищення» літератури, вилучивши книги про християнство та буддизм, а також копії «Колгоспу тварин» та «1984» Джорджа Оруелла.

Влада КНР і до того контролювала, що саме читають школярі. Наприклад, підручники з історії містять лише «патріотичний» матеріал та цензурують такі події, як продемократичні протести на площі Тяньаньмень 1989 року чи визначення суперечливих територій.

Що за «думка Сі Цзіньпіна»?

«Думка Сі Цзіньпіна про нову епоху соціалізму з китайською специфікою» — ідеологія лідера Китаю, яку закріпили у Конституції Китаю на з’їзді Комуністичної партії у 2017 році. По суті, це збірка ідей та заяв Сі Цзіньпіна щодо місця Китаю в історії, стратегічної конкуренції з капіталістичними державами та роботи з впровадження комунізму.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.