У Києві з’явилася вулиця на честь культового українського письменника-фантаста Олеся Бердника

Перейменування вулиці на честь відомого українського письменника і громадського діяча Олеся Бердника підтримали 96% людей, які взяли участь в голосуванні.

Про це повідомляє enovosty.com з посиланням на сайт Київради.

Олесь Бердник – видатний письменник-фантаст, автор понад 20 романів і повістей, футуролог. Засновник і активний учасник Української Гельсінської групи, політв’язень радянських таборів. Засновник гуманістичного об’єднання «Українська духовна республіка».

У ранньому дитинстві письменник пережив голодомор 33-го. Школярем – фашистську окупацію. У 1944-му добровольцем пішов на фронт, був демобілізований через поранення. Навчався в театральній студії київського театру ім. Івана Франка.

У 1950 році був репресований за виступ на відкритих партійних зборах театру ім. Івана Франка під час кампанії по боротьбі з космополітизмом, звинувачений в «зраді батьківщини». Покарання відбував у Печорському, Воркутинском і Карагандинському таборах. У 1953 році намагався втекти, але був спійманий, знову засуджений ще на десять років і поміщений у в’язницю закритого типу. Помилуваний в 1955 році.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Після повернення з ув’язнення Олесь Бердник став членом Спілки письменників України, вів активну правозахисну діяльність. Однак за опір радянській системі і участь в дисидентському русі 1976 року Бердник був виключений зі Спілки письменників. У березні 1979 року знову заарештований органами КДБ за антирадянську пропаганду, засуджений на 6 років позбавлення волі і 3 роки заслання. Покарання відбував у Пермських таборах особливого режиму.

Основні теоретичні принципи «Української духовної республіки» Олесь Бердник втілив в поетично-філософській праці «Свята Україна» (1974). Прихильники Української духовної республіки виходять з того, що нація – не випадкове поєднання родичів і сімей, а потужний колективний дух, який має в еволюції Всесвіту своє унікальне призначення. У першому конгресі УДР в Коломиї на Івано-Франківщині в 1990 році взяли участь понад 300 тисяч осіб.

Через рік відбувся другий собор Української духовної республіки в селі Витачів Київської області. Була побудована і освячена дерев’яна церква за малюнком Тараса Шевченка, а також встановлені пам’ятні камені в селі Витачів над схилами Дніпра, на півострові Трахтемирів і на острові Хортиця.

У 1989-1993 роках Олесь Бердник подорожував до Індії і Тибету, їздив з лекціями в Канаду і США, де зустрічався зі Святославом Реріхом і Річардом Бахом.

Висував свою кандидатуру на президентських виборах 1991 року в Україні.

Наукова фантастика Олеся Бердника – це яскравий приклад нового мислення, яке відкриває шлях до самопізнання, усвідомлення себе частиною великої духовної нації. Бердника недарма називають «українським Реріхом». Берднику були близькі також філософські ідеї Володимира Вернадського.

Лейтмотив творчості письменника – людина, але не природна істота, а космічна. У своїй творчості він звертається до концепції всепланетної ноосфери, в якій зберігаються інтелектуальні і духовні досягнення століть. Дух людини сформований Космосом, вважав Бердник – зірками, небом, вітром, піснями, легендою, що передається з віків. Глибинна енергетична і ритмічна структура Всесвіту і дух людини – тотожні і нескінченні, стверджував письменник.

Знаменитий роман «Зоряний Корсар» Олеся Бердника перекладений на 26 мов світу.