У Києві визначили лауреатів поетичної премії імені Галини Плюти-Гук за 2021 рік

Цьогоріч на поетичну премію імені Галини Плюти-Гук було подано 38 зголошень. Пропозиції надійшли з різних куточків України.

Надіслані на конкурс твори вельми відрізнялися наповненням, тематикою, художнім рівнем тощо. Журі дійшло згоди визначити двох лауреатів згідно з Положенням про Премію.

Лауреатами поетичної премії імені Галини Плюти-Гук за 2021 рік у номінації «Філософська поезія» стали:

Наталія Бельченко (Київ) за поетичну добірку «Вивільни мене, вивільго»;

Роксолана Жаркова (Львів) за поетичну збірку «Всі мої птахи».

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Наталія Бельченко, фото Валерія Костюченка

Роксолана Жаркова, світлина із сайту http://ukrainka.org.ua

 

Лауреати отримають Диплом переможця, а також грошову винагороду.

Журі:

Світлана Лавочкіна (Німеччина): «Було дуже цікаво подивитися на сучасний поетичний ландшафт України, проте не тільки на добре відомі величини, а й на тіньову сторону, на його рельєф, зокрема на розвиток української мови як інструмент поезії. Звісно, конкурс це ризикована справа для учасника. Є потужний суб’єктивний елемент журі. Я знаю, як це. Проте хочу зауважити, що загальний рівень подань і конкуренція були доволі високими. Ті подання, які намагалися експериментувати, не розказувати, а показувати, – і стали переможцями».

Анна Багряна (Болгарія): «Як на мене, це дуже хороша ідея – увічнювати пам’ять про рідну й дорогу людину, заснувавши літературний конкурс і премію на її честь. А для мене честю було стати членом журі поетичної премії імені Галини Плюти-Гук. Адже на конкурс подалося чимало цікавих авторів, серед них – як уже відомі поети, котрих давно знаю і шаную, так і автори-початківці, які пробують себе в жанрі філософської поезії. Хочу привітати переможців, а всім учасникам конкурсу подякувати за цікаві твори й побажати перемог на майбутнє!».

Дмитро Чистяк (Україна): «Гідна пошани ініціатива талановитого письменника В’ячеслава Гука сприяти розвиткові саме філософської лірики в Україні завдяки фундуванню цієї приватної премії. Осягнення філософських традицій і новітніх пошуків у творчості сучасних авторів засвідчує – така поезія є і має цікаву перспективу».

Леся Олендій (Італія): «Поетки «породичалися» у назвах збірок, хоча на це містичне перегукування, де відбився пташиний образ, я увагу звернула наостанок. Поетична добірка «Вивільни мене, вивільго» Наталії Бельченко та збірка «Всі мої птахи» Роксолани Жаркової – це філософська поезія високого пташиного лету».

Журі щиро вітає лауреатів, зичить нових творчих летів, а також звитяжних мистецьких перемог!

Я щиро вдячний членам журі за увагу до цього конкурсу, а також «Літературній Україні»«Українській літературній газеті» і сайту «Litcentr» за інформаційну підтримку.

Голова журі В’ячеслав Гук
Київ, 25 вересня, 2021

 

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.