У Києві вийшов роман про життя й творчість Павла Тичини

Видавнича майстерня “YAR” випустила в світ книгу під назвою “Феєрія духу”, пише Успіх in UA.

Основною для цього видання став щоденник Павла Григоровича, в якому той нотував кожного дня свої поточні справи й життєві події.

“Спогади із щоденникових записів охоплюють 45 років життя видатного генія української культури. Тичина писав їх із 1919 року по 1967 роки. У цих щоденникових записах є свідчення духовного життя та творчих пошуків автора, непересічні враження від багатьох зустрічей із діячами культури й мистецтва, міркування про матінку-природу й специфіку поетичної творчості”, – розповідає автор і видавець книги Ярослав Карпець.

Автор зазначає, що писав цю книгу три роки. Вона не з’явилася б, якби не творча співпраця з музеєм-квартирою Павла Тичини в Києві у 2021 році. Саме тоді автор започаткував культурно-просвітницький проєкт під назвою “Тичині-130”. У рамках даного проєкту відбулися інтерв’ю з науковцями, котрі розповідали любителям української літератури про збірки: “Соняшні кларнети” та “Замість сонетів і октав”.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Книгу щедро ілюстрували студенти-дизайнери коледжу КНУТД. У Фейсбуці своїми враженнями від співпраці й першої презентації видання в Солом’янському хабі міста Києва (вулиця Волинська,17/28) ділиться керівниця художньої частини проєкту, викладачка дизайну Ганна Животовська.

“Це прекрасний вечір, коли задоволений своєю роботою викладача та відчуваєш себе частинкою команди. Теплий душевний захід, нові знайомства з майстринями слова, обговорення нового роману «Феєрія духу» від Ярослава Карпця. А студенти наші– справжний скарб!”.

До створення ілюстрацій також долучилися викладачі коледжу КНУТД Роман Сельський та Костянтин Володін. Верстку зробила Аліна Шевченко, ілюстрацію до обкладинки здійснила Діана Коваленко, комп’ютерний дизайн належить Людмилі Коротич. Заголовки в книзі оформлені шрифтом харківської дизайнерки Марії Рудковської. Ще одним партнером проєкту виступила творча спільнота “Пантеон”.

На першу презентацію були запрошені поети та книжкові блогери. Ведучий заходу надав слово військовослужбовцю ЗСУ й книжковому блогеру Олександру Лук’яненку.

“Я вперше був на подібній події. І мені сподобалося. Кожного разу надихає, як українці можуть об’єднуватися.

Я був приємно вражений такій кількості талановитих та творчих людей в одному місці. Це мені допомогло не просто відволіктися, а й зарядитися творчою енергією.

Соромно признатися, але я мало знаю про Павла Тичину. Був приємно вражений від виконання його пісні: “Гаї шумлять, я слухаю”. Знову ж таки не знав, що її автор Тичина. Вдячний автору за запрошення та приємний подарунок. Мене надихають люди, які в наш час популяризують українську літературу, за це їм безмежно вдячний. Адже завдяки їх роботі маю можливість нею насолоджуватися. Власне ця спільна мета і стала моїм початком дружби з автором, і вже потім співпраці”.

Своїми враженнями від події поділилася поетка Ingi Gerda.

“Із кількох гарних подій того вересневого дня я обрала бути присутньою на презентації книги «Феєрія духу» про життя та творчість Павла Тичини від видавничої майстерні «Yar». Це було десь трохи навмисно, оскільки для мене постать цього літературного діяча досі нерозгадана повністю. Читання книги ще попереду, а от про презентацію відразу можу сказати багато хорошого. Перше, це – локація – один із Вільна Хаб, де усі охочі можуть приходити наповнюватися, навчатися та знайомитися. Друге – формат: досить офіційний, але невимушений і теплий. Третє – організація. Тут треба віддати належне Ярославу Карпцю, видавцю, автору та упоряднику цього заходу, який не просто розповів про книгу і складний шлях її створення, а й організував показ фільму про Павла Григоровича, бесіду з працівниками музею Тичини та зустріч з талановитими студентами-ілюстраторами книги. На завершення запрошені гості читали вірші та співали. Чи не прекрасно?”, – резюмує талановита авторка із Києва.

Над оформленням книги працювали студенти: Діана Коваленко, Анастасія Філіпова, Євгенія Корнієнко, Марія Микитчик, Марія Клітна, Арина Панфілець, Валерія Носкова, Ірина Шконда, Олександра Симкіна, Катерина Ігнатова, Іванна Карпова, Олена Ярошовець. Кожен присутній молодий ілюстратор отримав подарунок від видавця.

“Феєрія духу” – це проєкт із благодійною основою. Донати будуть спрямовані на потреби ЗСУ.