У Києві встановлять скульптурну композицію Івану Франку

12 серпня мер Києва Віталій Кличко на офіційному акаунті у Facebook розповів, де і коли планують встановити камінь та згодом зведуть скульптурну композицію видатному українському поету і письменнику Івану Франку. Як повідомляє suspilne.media, про це міський голова заявив, висловлюючи співчуття у зв’язку зі смертю онука Франка Роланда Тарасовича.

Композицію, яку зведе Міжнародний фонд Івана Франка, встановлять на перехресті вулиць Липської та Інститутської, на місці демонтованого у межах декомунізації пам’ятника Дмитру Мануїльскому.

Сумно і боляче втрачати найвідданіших патріотів України. Буквально кілька тижнів не дожив до події, про яку так мріяв, – встановлення каменю на місці, де згодом зведуть скульптурну композицію великому українцю Івану Франку, його онук Роланд Тарасович Франко”, – написав Кличко.

У Києві вже є погруддя Франкові біля Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка, яке є копією погруддя з міста Борислав і елементом архітектурного ансамблю театру, а не самостійним пам’ятником.

Що відомо

  • Роланд Франко – український учений-інженер, громадський діяч та дипломат, кандидат технічних наук. У 1993–1996 роках на запрошення Міністерства закордонних справ України перебував на дипломатичній службі — був радником з питань науки в посольстві України у Великій Британії.
  • У 1996 році завдяки клопотанням Роланда Франка Україна безплатно отримала від Великої Британії науково-дослідну станцію “Фарадей” (тепер станція “Академік Вернадський”) в Антарктиці. Перша українська експедиція, яка прибула на станцію 28 листопада 1995 року, назвала Роланда Франка “хрещеним батьком української антарктичної станції”.
  • Окрім цього, Роланд Франко був популяризатором творчості свого діда. Він заснував Міжнародну премію імені Івана Франка. З 2015 року був головою правління Міжнародного Фонду Івана Франка.
  • ПомерРоланд Франко 11 серпня у віці 89 років.

 

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.