У Києві вперше можна побачити врятовані картини Марії Примаченко

21 вересня у Києві відкрилась виставка “Марія Примаченко. Врятоване”: 14 врятованих картин української художниці демонструються вперше з початку повномасштабного вторгнення Росії.

Про це повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики України.

28 лютого в Іванкові на Київщині під час наступу російської армії згорів історико-краєзнавчий музей, де зберігалося близько двох з половиною десятків робіт Марії Примаченко.

Згодом стало відомо, що картини Примаченко не згоріли — їх винесли місцеві жителі.

А вже зараз, під час відкриття виставки врятованих робіт, було представлено два архітектурних проєкти: відновлення музею в Іванкові та створення мистецької резиденції в селі Болотня, де зберігся будинок Марії Примаченко.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

“Місцева влада разом з Київською військовою ОДА подадуть нам документацію щодо відновлення музею, це дуже потрібно зробити напередодні зими”, — заявив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Крім того, він наголосив, що вже точно доведено, що росіяни цілили цілеспрямовано в об’єкти культури, і таргетовано влучили у музей в Іванкові.

Водночас міністр подякував мешканцям села, які врятували картини й інші експонати, які знаходились в музеї, зокрема Анатолію Миколайовичу Харитонову та Ігорю Миколайовичу Ніколаєнку.

“Росіяни можуть поцілити в наші будівлі, але поцілити в нашу ідентичність не можуть”, — додав Ткаченко.

Виставка буде доступна для перегляду та ознайомлення для всіх охочих в ДП “Національний центр ділового та культурного співробітництва “Український дім” з 22 по 25 вересня.

ЩО ВІДОМО ПРО МАРІЮ ПРИМАЧЕНКО ТА ЇЇ РОБОТИ

Марія Примаченко — українська народна художниця в жанрі “наївного мистецтва”; лавреатка Національної премії України ім. Т. Г. Шевченка, народна художниця України. Авторка понад 800 картин, її ім’я внесли до Всесвітньої енциклопедії мистецтва, а ЮНЕСКО оголосило 2009 рік – роком Марії Примаченко.

Стиль Примаченко генеалогічно сягає найдавнішого мистецтва: палеолітичне “двочастинне” зображення звірів з визначеною межею голови і тулуба, язичницькі образи фантастичних чудовиськ і птахів, що знайшли відображення у слов’янській міфології.

Раніше декілька картин Примаченко продали на аукціонах. Карину “Квітки виросли коло четвертого енергоблока” продали з аукціону “Фонду Сергія притули” за 500 тисяч доларів для допомоги ЗСУ – на них придбали 125 автомобілів для фронту. Саме полотно передали до постійної експозиції Національного художнього музею.

Картину “Моя хата, моя правда” продали за 110 тисяч євро. Ці гроші перейдуть до Музейного фонду України та фонду родини Марії Примаченко. Згодом їх направлять на допомогу українській культурі.

suspilne.media