У Києві відкрили таблицю на місці майбутнього пам’ятника Івану Франку

У центрі Києва відбулась церемонія відкриття і освячення інформаційної таблиці на місці спорудження скульптурної композиції Іванові Франку. Про це повідомляє vechirniy.kyiv.ua.

Серед присутніх були представники міської влади, члени родини Івана Франка, а також священники Української греко-католицької церкви та Православної церкви України, які освятили символічне місце.

«Сьогодні на перехресті вулиці Інститутської і Липської заклали камінь, де найближчим часом встановлять пам’ятник великому українцю, якого знають у всьому світі. Це була мрія його онука, Ролана Франка, з яким я був особисто знайомий, але, він, на жаль, не дожив до цього дня. Тож, ми маємо зробити все, щоб видатні українці, які зробили великий внесок в нашу державу і любили Україну, були вшановані», – зауважив на відкритті київський міський голова Віталій Кличко.

Мер зазначив, що наразі проводиться конкурс, за результатами якого оберуть найкращий проєкт композиції. Тому орієнтовно протягом року скульптурна композиція має бути встановлена.

Її зведе «Міжнародний Фонд Івана Франка» на місці демонтованого у рамках декомунізації пам’ятника радянському партійному діячеві Дмитру Мануїльському.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

«У Києві нарешті визначили місце для повноформатної скульптурної композиції Івану Франку — не лише як письменнику і поету, але і як вченому, мислителю, державотворцю і одному із фундаторів української державності, — підкреслив директор „Міжнародного фонду Івана Франка“ Ігор Курус. — Це знакове місце в урядовому кварталі столиці, адже поруч стоїть пам’ятник Пилипу Орлику — автору першої Конституції. Впевнений, що пам’ятник буде одним із найкрасивіших у Києві».

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.