У Києві відбувся захід пам’яті казахського поета-акина Жамбила Жабаєва

У Київській публічній бібліотеці імені Жамбила Жабаєва (Джамбула Джабаєва) відбувся захід пам’яті видатного казахського поета-акина, ім’я якого носить бібліотека. Захід відбувся з ініціативи та підтримки народного депутата України, голови міжпарламентської групи дружби з Казахстаном, співзасновника проекту «Юрта незламності» Сергія Нагорняка. 

Гості заходу змогли дізнатися про роль Жамбила у розвитку казахського мистецтва та українсько-казахського діалогу у сфері культури та літератури.

Народний депутат України Сергій Нагорняк вручив бібліотеці відреставровані старовинні килими, на яких зображені Абай Кунанбаєв та Жамбил Жабаєв. «Дуже важливо розвивати культурні зв’язки між нашими дружніми народами, актуалізувати сторінки історії, які пов’язують наші країни. Бібліотека імені Жамбила є цікавою для киян локацією, і я докладаю зусиль, щоб відвідувачі могли тут більше дізнатися про Казахстан: тепер тут будуть килими на яких зображені великий казахський поет та акин, сьогодні я також передаю нову літературу про Казахстан. Ми проводитимемо і надалі тут заходи, в рамках яких буде презентовано казахську літературу та культуру», — зазначив Сергій Нагорняк.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

За допомогою онлайн зв’язку перед гостями заходу виступила заслужений працівник культури Республіки Казахстан, завідувачка музею Тараса Шевченка (місто Форт-Шевченко) Айгуль Балабаєва, яка розповіла про твори Жамбила, присвячені Шевченку та українській тематиці. Також Айгуль Балабаєва розповіла про роль Жамбила та Шевченка у розвитку культурної дипломатії між нашими народами.

Перед гостями заходу у національних казахських костюмах виступили учні київського ліцею № 144 імені Григорія Ващенка Вероніка Просвіркін, Артем Дятлов, Валід Хікмат, які продекламували твори Жамбила у перекладі українською мовою. Була представлена ​​презентація про великого казахського акина та фотоархів.

Завідувачка бібліотекою імені Жамбила Тетяна Некрич висловила подяку Сергію Нагорняку за підтримку та передані предмети казахського мистецтва та літератури.

На заході були присутні радник Посольства Республіки Казахстан Аслан Алібеков, колектив бібліотеки, читачі, представники молоді.

Після офіційної частини захід продовжився за казахським чаєм та солодощами.

Як було наголошено в рамках заходу, доля Жамбила Жабаєва завжди була пов’язана з Україною. Він захоплювався українським фольклором та літературою, схилявся перед творчістю Тараса Шевченка. Ставши вже визначним акином, він на честь 125-річчя великого Кобзаря написав поему «Пісня про Тараса». Та й український народ шанує та пам’ятає Жамбила. На його честь у Києві названо одну з вулиць, у парку «Нивки» встановлено пам’ятник поетові. Є бібліотека у столиці, яка носить його ім’я, де й відбувався захід.

В окремих творах Жамбила звучать мотиви дружелюбності та любові до України. Відомий український поет Терень Масенко разом із письменником Олексієм Десняком були делегатами Другого з’їзду письменників Казахстану 1938 року. Тоді ж вони побували у гостях у Жамбила. Ось як Терень Масенко описував самого акина: «Жамбил одягнений у барвистий халат поверх звичайного міського одягу. Він сидить на килимі, простеленому на підлозі, по-казахськи склавши ноги. Бровами та очима схожий на степового беркута, мовчазно, але з пильною увагою дивиться, як входять і сідають гості. Іноді на мить зупиняється уважним та гострим поглядом на чиємусь обличчі. В його зорі — розум, спокій, стримана й гостра цікавість. Очі сині і такі ясні! Майже сто літ життя не залишили у погляді печаті втоми, старості… Згадали, що минулого року в цій самій юрті були гостями Жамбила наші земляки — поети на чолі з Павлом Тичиною. Вітаючи українських гостей, Жамбил проспівав свій вірш «Павлу Тичині, моєму синові». У Києві товариші з веселими жартами розповідали, що Жамбил цілком серйозно подарував Тичині верблюда…»