У Києві відбувся урочистий захід, присвячений 30-річчю Національної спілки письменників України

9 вересня в Актовій залі центрального корпусу Національного педагогічного університету ім. М. П. Драгоманова відбувся урочистий захід, присвячений 30-річчю НСПУ. 

На урочистостях було присутні письменники з усіх обласних організацій і міста Києва, представники влади, керівники громадських організацій, меценати, діячі мистецтв. На заході відбулося вручення нагород. Модераторами урочистого вечора були відомі митці в галузі культури – народна артистка України, перший міністр культури України Лариса Хоролець і голова Національної спілки письменників України Михайло Сидоржевський.

 У вступному слові Лариса Хоролець привітала всіх присутніх зі святом і прочитала вірш П. Тичини «За всіх скажу, за всіх переболію…»

Потім усі присутні заспівали Гімн України разом із народним артистом України Анатолієм Матвійчуком.

Голова НСПУ Михайло Сидоржевський привітав усю письменницьку громаду зі святом 30-річчя й зазначив, що саме письменники були завжди чільними у зародженні прогресивних думок та їхньому втіленні, бо в стінах Будинку письменників зароджувались громадські організації, які потім сприяли відновленню Україною незалежності. Саме в Будинку письменників народився Народний рух України, який стояв біля витоків української державності. М. Сидоржевський теплим словом згадав попередніх очільників письменницької організації, а саме: Юрія Мушкетика, Володимира Яворівського, Віктора Баранова, в.о. голови Олександра Божка. Він зокрема зазначив, що зараз НСПУ як творча організація є одним із форпостів українства.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

На урочистому вечорі виступив архієпископ Вишгородський, вікарій Київської єпархії Агапіт. Він привітав усіх зі святом, передав слова подяки від митрополита Епіфанія, який не зміг приїхати на урочистості, за можливість долучитися до свята українському духовенству й зазначив, що НСПУ з гідністю проходить всі випробування часу, бо всіх нас об’єднує слово. Також він благословив письменників у їхньому важкому й самовідданому труді й побажав бути незламними.

Голова з питань культури та інформаційної політики  ВРУ Микита Потураєв привітав письменників зі святом і зауважив, що українська культура довела, що вона має свій потужний потенціал, а українською мовою можна створювати тексти світового рівня.

Також до привітань із нагоди свята долучився ректор Національного педагогічного університету імені Михайла Драгоманова Віктор Андрущенко. Він нагадав про надважливу роль учителя у вихованні молодого покоління, а те, що живих письменників побачать у його закладі на урочистому вечорі студенти університету, – робить університету велику честь, бо студенти, потім ставши вчителями, поїдуть усією Україною і розповідатимуть, що бачили. А це дуже важливо – не втрачати комунікацію з віддаленими куточками України, нести туди світло української культури. Голова НСПУ вручив Вікторові Андрущенку членський квиток і привітав зі вступом до НСПУ як професійного письменника.

Директор Інститут літератури, академік Микола Жулинський, привітавши всіх присутніх зі святом, зауважив, що, на жаль, у наш час престиж письменника згасає, Проте ми маємо пам’ятати, що саме письменники як творчі особистості завжди гуртували навколо себе прогресивні сили, які потім змінювали Україну на краще, намагались зробити її незалежною й рівноправною серед інших країн світу.

Головний редактор газети «Літературна Україна» Сергій Куліда вручив на сцені Міжнародну премію газети «Літературна Україна» «Друг літератури» меценатам і нагородив Дипломом Міжнародної премії газети «Літературна Україна» «Друг літератури» Президента Українського союзу промисловців і підприємців, Прем’єр-міністра України (2001-2002 р.р.)  Анатолія Кінаха, Президента Торгово-промислової палати України Геннадія Чижикова, Президента інституту геополітики та стратегічного менеджменту Віталія Скоцика, засновника Фонду «Культурні новації», депутата Київської міської ради Владислава Трубіцина, голову Інвестиційної ради міста Ірпінь, співзасновника товариства «Відважних» Володимира Карплюка, директора видавництва «Самміт-книга» Івана Степуріна, директора центру україністики імені Миколи Зерова, професора Університету імені Монаша (м. Мельбурн, Австралія) Марка Павлишина, а також дипломом Літературної премії НСПУ та газети «Літературна Україна» імені Володимира Сосюри нагородив поета Андрія Демиденка.

Академік  Сергій Комісаренко привітав усіх присутніх зі святом і зауважив, що культура неможлива без мови. Він розповів про світочів української культури, з якими був знайомий особисто, і вручив нагороди письменникам від Національної академії наук України.

Голови Всеукраїнського товариства «Просвіта» Павло Мовчан зазначив, що дуже важливо саме письменнику стояти на сторожі української державності, бо якби не було українського слова як генеруючого чинника, не було б і нації. Він зауважив, що треба гідно оплачувати труд письменника й держава має дбати про це, оскільки письменник – це потужний підмурок державотворення.

З вітальним словом на сцені виступив український вчений і громадський діяч, президент Академії педагогічних наук України Василь Кремінь. Він зауважив, що письменники є творцями нації, і саме на них лежить відповідальний обов’язок зберегти набутки тих, хто вже відійшов. Треба за допомогою слова посилювати формування відчуття бути українцем.

Відомий український громадсько-політичний діяч, колишній голова Верховної Ради України Олександр Мороз у своєму виступі зазначив, що завдання письменника – захищати українську мову як основу, підґрунтя культури, а чинну владу закликав допомогти відремонтувати Будинок письменників і паркан навколо споруди.

На захід завітав і Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь. Він щиро привітав письменницьку громаду зі святом і сказав, що продовжує шлях свого батька, відомого письменника Дмитра Кременя – боротися за утвердження і розвиток української мови. Він зазначив, що в контексті сучасного світу роль письменника є надважливою, бо там, де є українське слово, там і є українська територія. Він звітував перед письменниками про свою непросту роботу на посту омбудсмена  і закликав письменників бути мужніми й триматися разом.

Також прийшов привітати письменників відомий громадсько-політичний діяч Іван Заєць. Він звернувся до історії створення незалежної України і з гіркотою зауважив, що тепер, на жаль, забувають тих, хто був джерелом карколомних перетворень в Україні на зорі її незалежності, тому важливе завдання письменника – зберігати джерела відродження державності.

Письменник Олександр Божко зазначив, що у світі захоплюються нашою культурою, а після 2000 року значно збільшилася кількість замовлень на переклад українських книжок іноземними мовами. А це дуже важливо, бо саме через літературу пізнається душа народу.

Голова Київської організації НСПУ Марія Морозенко зауважила, на жаль, немає щільної співпраці чиновників і письменників, які б мали чути один одного. Вона подякувала Департаменту культури КМДА за плідну співпрацю.

Виконуючий обов’язки голови Львівської ОО НСПУ Олесь Дяк зазначив, що письменника Львівщини завжди були і залишаються на чатах української культури, бо мають той неоціненний духовний спадок, який залишили їм минулі покоління письменників Галичини.

На урочистому заході прозвучала пісня «Я люблю Україну свою…» у виконанні Анатолія Матвійчука. Також усі присутні змогли послухати пісні на слова Андрія Демиденка у виконанні заслуженого артиста України Павла Мрежука – «Гімн поетів» і «Бережімо ті дні золоті…», а також, у виконанні  народного артиста України Олександра Василенка, пісні Облітає шипшина» (слова Ніни Шаварської, музика Олесандра Ткаченка і «Моя любове сокровенна»  (слова Дмитра Луценка, музика Тетяни Стоматті-Оленєвої).  На вечорі виступив народний артист України Анатолій Паламаренко. Він майстерно прочитав вірш Тараса Шевченка «Чигрине, Чигрине…», а також вірш Івана Франка «Сідоглавому». Письменник і співак Сергій Лазо виконав авторську пісню «Ні обіцянок, ні пробачень…»

На завершення вечора виступив Національний заслужений академічний народний хор України імені Г. Г. Верьовки, виконавши Гімн України та пісню на слова Т. Шевченка «Реве та стогне Дніпр широкий…»

Пресслужба НСПУ

 

“Українська літературна газета”, ч. 17 (309), 27.08.2021

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.