У Києві відбувся п’ятий ювілейний Міжнародний конкурс-фестиваль «ПРИЧАЛ на ПОШТОВІЙ»

Вже стало традицією, що на початку вересня у чарівному, водночас древньому і вічно молодому місті-герої Києві, за підтримки і у приміщені Національної бібліотеки України ім. Ярослава Мудрого та за підтримки Департаменту культури виконавчого органу Київської міської ради (Київська міська державна організація); Національної спілки письменників України,  Ради національних спільнот України, ГО «Федерації жінок за мир у всьому світі»,  Української асоціації письменників художньо-соціальної літератури  відбувається Міжнародний літературно-музичний конкурс-фестиваль  «ПРИЧАЛ на ПОШТОВІЙ».

Цьогорічний п’ятий ювілейний Міжнародний конкурс-фестиваль «ПРИЧАЛ на ПОШТОВІЙ» привернув до себе увагу більш ніж вісімдесят конкурсантів із різних регіонів України та закордону, учасників різного віку, статі й національностей. Усіх тих, хто не байдужий до культурного відродження літературно-музичних цінностей нашої держави, тих, хто вміє співати, писати музику, вірші та прозу, грає на музичних інструментах, уміє просто творити і дарувати радість спілкування.

Серед гостей були представники Японії, Китаю, Болгарії, Сербії, Польщі, Німеччини.  Змагались конкурсанти у номінаціях: «Поезія», «Мала проза», «Народний спів», «Естрадний та академічний вокал», «Композиторська творчість», «Три в одному», «Музична майстерність», «Фотохудожник» та «Акторська майстерність».

Відкриваючи фестиваль, до всіх присутніх звернулась незмінний Президент конкурсу-фестивалю «ПРИЧАЛ на ПОШТОВІЙ»  Тетяна Кудінова, яка є автором ідеї створення, організації та проведення фестивалю, і має авторське право на цей фестиваль. Вона зокрема сказала: «Доброго дня, Шановне товариство! Я щиро радію, що ми сьогодні зустрілися на нашому святі, яке має таку чудову назву  Міжнародний літературно-музичний конкурс-фестиваль  «ПРИЧАЛ на ПОШТОВІЙ» і проходить під девізом: «І хочеться душі хоч трохи раю». Сердечно вітаю всіх присутніх з урочистим його відкриттям. Нарешті настала хвилююча мить. З любові народжується нове життя. З любові до мистецтва народилось і наше свято. Впевнена – такі заходи допомагають консолідувати українське суспільство, пам’ятати, хто ми, куди йдемо і на що орієнтуємося».  Потім пролунав Гімн України.

Продовжуючи, Тетяна Борисівна торкнулась теми неоголошеної війни: «Ми знаємо, що за право мати свій прапор, герб та гімн віддано багато життів. Гірко й боляче,  бо гинуть кращі сини і дочки. Вшануємо пам’ять усіх, хто віддав своє життя за незалежність, суверенітет, територіальну цілісність і майбутнє нашої  України!
Присутні вшанували пам’ять полеглих за незалежність України хвилиною мовчання під звучання пісні «Плине кача» у виконанні хору семінаристів Михайлівського собору.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Цьогоріч,  як і в минулі роки, на конкурсі-фестивалі «ПРИЧАЛ  на  ПОШТОВІЙ» традиційно працювало  професійне журі, яке очолила голова журі Людмила Григорівна Кулєшова – Міжнародний АРТ-експерт  по класу  вокалу, заслужена артистка України, радник по культурі при Асоціації військових учених,  кавалер  ордена Святої Праведної Анни.

Конкурсну програму відкрила «Пісня про Україну», слова й музику якої написав конкурсант  Борис Кесельман, а виконала  конкурсантка Ольга Борусене – Гончаренко.

За Рішенням літературного об’єднання перекладачів Національної спілки письменників України Гран-прі отримав конкурсант із  Болгарії – Захарій Іванов із врученням Диплому і призу, номінація «Поезія»; дипломи Лауреата з врученням призу отримали в номінації «Поезія» Божко Ангелов (Болгарія),  Наталія Морозова-Шимаде (Японія); Гея Коган (Німеччина); сестри Еріка та Юріє Камура (Японія); у номінації «Музична майстерність» – Юй Дань (Китай), у номінації «Академічний вокал» Гран-прі з врученням диплому і призу отримали українські конкурсанти: квартет баяністів «АККО» – керівник Олег Шиян; а також Тетяна Череп-Пероганич і Людмила Топчій – у номінації «Поезія»; Ольга Кравченко – у номінації «Проза»; Віктор Марченко – у номінації «Композиторський  фах»;
Юлія Сак – у номінації «Акторська майстерність»; Дарина Кибальник – у номінації «Естрадний вокал»; народний хор «Колос» національного університету біоресурсів і природокористування України (керівник Володимир Якимчук) і Борис Кесельман перемогли у номінації «Композиторський фах».

Дипломи Лауреата з врученням призу отримали: гурт «SALT» – керівник Олексій Куваєв; Лідія Коваль – у номінації «Академічний вокал»;  Надія Пукас перемогла в номінації «Три в одному»; у номінації «Проза» перемогли:  Анатолій Вишневецький, Ірина Кириченко, Наталія Гульхова-Полєва, Олександра Алдошина; у номінації «Композиторський фах» перемогли: Володимир Вітренко і Тетяна Старкіна, Елла Малахова, Ілля Дарницький, Юлія Бєлінська; Ольга Борусене-Гончаренко перемогла в номінації «Естрадний вокал»; у номінації «Поезія» перемогли: Марія Скуратовська, Анастасія Колєснік, Тетяна Лісненко, Тетяна Чемісова, Світлана Гребенщикова, Надія Павленко, Світлана Шинкар, Олександра Криуліна.

На завершення, як і в попередні роки, прозвучала пісня на слова президента фестивалю Тетяни Кудінової (музика Олеся Коляди, аранжування Віктора Марченко), яка стала візитівкою конкурсу-фестивалю.

Модерували урочисте дійство поетеса, казкарка і співачка Анна Григорович та вокаліст і композитор Ярослав Смаль, які й були солістами.

Дуже приємно, що завдяки фестивалю в Україні народжуються і зростають таланти, які здобувають і будують своє нове майбутнє – творити високе мистецтво.

Тетяна Кудінова, член НСПУ

 Фото із сайту www.writers.in.ua.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.