У Києві відбувся мистецький вечір «Наділи мене, Боже, судьбою!», присвячений 85-річчю Павла Мовчана

19 липня у Великій залі ім. В. Сліпака в Національній музичній академії України відбувся врочистий мистецький вечір до 85-річчя видатного українського поета, політика, громадського діяча Павла Мовчана.

Привітати ювіляра прийшли друзі й побратими поета, письменники, політики, громадські діячі, музиканти, військові, творча молодь, шанувальники високого поетичного слова, зокрема український політик і 3-й Президент України Віктор Ющенко; т.в.о. міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв; український літературознавець і політик, директор Інституту літератури імені Тараса Шевченка НАН України  Микола Жулинський; голова Національної спілки письменників України Михайло Сидоржевський; ректор Національної музичної академії України, професор Максим Тимошенко; голова Координаційної Ради Національних творчих спілок України Євген Шевченко; доктор педагогічних наук, професор, політик Георгій Філіпчук; перекладач і секретар НСПУ Олександр Божко; голова Київської письменницької організації Тетяна Фольварочна; заступник голови Національної спілки кінематографістів України Сергій Тримбач;  український політик, народний депутат Верховної Ради України І, ІІ, III, IV та VI скликань Іван Заєць; український журналіст, відповідальний за випуск тижневика «Слово Просвіти» Ігор Зоц, а також Петро Засенко, Василь Куйбіда, Анатолій Качан, Інна Ковальчук, Вадим Крищенко, Юрій Нагулко, Борис Пономаренко, Дмитро Чистяк, Софія Майданська, Дмитро Дроздовський, Станіслав Новицький, Андрій Демиденко, В’ячеслав Гук, Кирило Стеценко, Тарас Компаніченко, Олександр Василенко, Тетяна Негрій, Сергій Мартинюк, Леонід Петровський  та багато інших.

Модератором вечора був український актор театру, кіно та дубляжу, політик, громадський діяч, голова Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка Євген Нищук, який зазначив, що Павло Мовчан – це надзвичайне явище української культури, глибокий поет-філософ, який має потужний дар слова і належить до золотого грона поетів-шістдесятників, він мудрий державотворець і мужній борець за незалежність України.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

На заході виступив т. в.о. міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв, який зауважив, що Павло Мовчан – поет і громадянин, саме громадянин, який брав і бере активну учать у відновленні незалежності України, а його потужні вірші – це творчий продукт, який вийшов із щирої і щедрої душі ювіляра, завше просякнутою безмежною любов’ю до України, тому Павло Мовчан – це людина-легенда, повнокровне творче і політичне життя якої є взірцем для всіх нас.

Віктор Ющенко зауважив, що на долю Павла Мовчана як державотворця випало багато випробувань, які доводилося переживати суспільству під час  формування національного усвідомлення, але він завжди пам’ятав, що перший кордон нації – слово, тому його захисту присвятив усе своє життя, і саме завдяки таким видатним людям, як Павло Мовчан, українська нація прийшла до вивершення свого духу.

Голова Національної спілки письменників України Михайло Сидоржевський зазначив, що Павло Мовчан – це духовний лідер, провідник громадської думки, Господь нагородив його потужним поетичним даром, визначивши цим його місію і як поета, і як громадянина,  це визначна поліфонічна фігура, непересічна особистість. Павло Мовчан належить до нашої духовної і політичної еліти, до золотої плеяди видатних майстрів слова, який завжди стоїть на його сторожі, плекає й оберігає рідну мову, він має об’ємний спектр зацікавленості, де є і геополітика, і мовознавство, і літературознавство, і етнографія, і переклад, це людина надзвичайно потужного масштабу й таланту.

Також на заході виступив Максим Тимошенко, який зазначив, що Павло Мовчан – це людина, яка відчуває пульс сьогодення, а його слово – могутня зброя, яка нищить нашого ворога; Георгій Філіпчук підкреслив, що Павло Мовчан – це небодержець слова, це надзвичайно обдарований філософічний як поет, так і державник, просвітник, що схожий на космічне явище, людина, яка має  вічно палахку українську душу; Микола Жулинський підкреслив, що серце цього поета б’ється у ритмі серця України і він робить усе, щоби підтримати цей ритм перемоги, бо поет поставив слово на сторожі нації, оскільки слово – це насамперед енергія, самовідновлення нації, її ствердження,  а своїм мудрим палким натхненним поетичним словом Павло Мовчан створив національний храм духу; Іван Заєць подякував своєму побратимові за ту важку й жертовну роботу на ниві політики і культури, а також підкреслив, що Павло Мовчан належить до когорти опорних постатей нашої держави, бо це людина вершинних досягнень у багатьох сферах, він навіки в нашій історії як одна з чільних постатей визвольної боротьби, Богом обрана людина, бо колись обрав своєю долею служіння слову, а слово – категорія вічна; Євген Шевченко  зазначив, що Павло Мовчан – це людина сакральної величини, яка навчає й інших палкого патріотичного слова, також він подякував ювілярові за велику подвижницьку  роботу з відновлення національної пам’яті; Сергій Тримбач зауважив, що ми насамперед маємо перемогти і зовнішнього, і внутрішнього ворога, щоб відродити Україну.

Ювіляра також музично привітали: народна артистка України Людмила Марцевич, заслужений народний ансамбль пісні й танцю України «Дарничанка»; зірка світової сцени – камерний хор «Київ» (керівник – Микола Гобдич);  музичний гурт «Хорея Козацька» і Тарас Компаніченко; скрипаль і композитор Кирило Стеценко; відомий український співак Олександр Василенко; піаністка Євгенія Басалаєва; композиторка та вокалістка Анжела Ярмолюк; майстер сцени Сергій Файфура, співачка Тетяна Негрій, а також квартет «Мавки», співачка, журналістка Галина Ільєва і народний артист України Анатолій Гнатюк.

На зустрічі Павло Мовчан натхненно читав свої вірші, де кожне слово мало шалену енергетику, яку відчували всі присутні в переповненій залі. Масштаб особистості ювіляра вражав своєю силою, потужністю, незборимою волею і палкою любов’ю до українського слова.

І саме тепер, під час цієї жахливої війни, вшанування людини-легенди – це дуже важливо для всіх нас, для нашої нації, бо це символ нашої незборимості, це гуртує, це наснажує, це дарує животрепетні хвилини духовного спілкування зі світлою особистістю, з видатним Учителем, Поетом, Ратоборцем.

Пресслужба НСПУ

Фото з фейсбук-сторінки Сергія Комісарова