У Києві відбудеться презентація книги про кримськотатарський національний рух 1917-1920 років

У Києві 27 січня відбудеться презентація книги «Кримськотатарський національний рух 1917-1920 років. По архівах комуністичних спецслужб». У книзі міститься раніше невідома або малодоступна для широкого загалу інформація про один з ключових періодів в історії корінного народу в Криму – національний рух в період воєн і революцій, на довгі роки засекречений в часи СРСР.

Про це повідомляє ru.krymr.com з посиланням на прес-службу Таврійської національної платформи.

 

Згідно з інформацією, упорядники видання – кандидат історичних наук, член Вченої ради НДІ українознавства Андрій Іванець і кандидат історичних наук, директор Галузевого державного архіву СБУ Андрій Когут.

«Хоча нас відділяє від періоду воєн і революцій в Криму вже сторіччя, історія кримськотатарського національного руху того часу, незважаючи на значні зусилля вчених різних країн, все ще недостатньо вивчена. Важливу роль для освітлення трансформації корінного в Криму кримськотатарського народу в етнонацію 1917-1920 років мають, зокрема, документи репресивних органів СРСР », – зазначив Іванець.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

За його словами, для українських вчених утруднений, а іноді неможливий доступ до таких документів на території анексованого Криму і в Росії. Але завдяки процесам декомунізації такі документи можна вивчати в архівах на території материкової України.

«Спільно з Галузевим державним архівом СБУ ми провели відбір і коментування розсекречених документів про рух кримських татар в перші роки після падіння імперії Романових», – сказав Іванець.

Автори запевняють, що книга буде корисною для всіх, хто цікавиться історією Криму та кримськотатарською національним рухом в першій третині ХХ ст.