У Києві стартував «Книжковий арсенал»

У Києві стартував «Книжковий арсенал» – Президент України Володимир Зеленський і перша леді Олена Зеленська відвідали відкриття заходу.

«Це зворушливий момент для всієї команди «Книжкового арсеналу». Підготовка цього фестивалю відбувалася в складні часи блекаутів, бомбардувань, авіанальотів. Ми вчилися розрізняти звуки дронів, різні типи ракет, якими нас обстрілювали. Водночас ми продовжували робити свою справу», – зазначила директорка фестивалю Юлія Козловець.

Цьогоріч під час заходу відбудеться понад 100 подій, а також 7 виставкових проєктів. Тематичний фокус фестивалю має назву “Коли усе має значення”.

«Книжковий арсенал» завжди був місцем, куди ми запрошували багато міжнародних гостей, щоб разом осмислювати, що відбувається у світі. Але цього разу ми знали, що дуже важливі речі відбуваються тут, в Україні. І Мистецький арсенал є місцем, де ми можемо обговорити найголовніше”, – сказала кураторка фокус-теми Наталія Гуменюк.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

За словами організаторів, теми до обговорення будуть достатньо гострими. Зокрема, запрошені спікери шукатимуть відповідь на питання: чи насправді демократія має значення? Також вирішуватимуть, чи проходять перевірку реальністю принципи, за які воюють українці.

Наймасштабнішою подією фестивалю буде літературна програма «Перенести досвід у пам’ять».

«Коли ми дивимося на локації, де можна погортати книжки, ми зможемо подумати й про дуже конкретний досвід. Досвід перебування в укриттях, коли ти працюєш на ноутбуці під час блекауту, поки не закінчиться зарядка, коли над багатоповерхівкою, де ти живеш, пролітають ракети, і ти розрізняєш їх. Цей досвід об’єднав і читачів, і письменників. І цього року є змога торкнутися цих досвідів», – зауважила кураторка програми Ірина Славінська.

У перший день роботи фестивалю відбулося 10 подій, зокрема, дві дискусії, присвячені взаємодії війни та демократії, а також репрезентації Криму на сторінках книжок. Відбулося відкриття виставки українсько-ізраїльської книжкової ілюстрації «Око бурі».

Під час заходу книгарня «Сенс» презентує секцію «Нонфікшн», книгарня «Книжковий Лев» — секцію «Художня література», книгарня «Закапелок» — секції «Дитяча література», «Комікси та графічні романи». За «Арткнигу» відповідає Довженко-Центр в межах співпраці з Мистецьким арсеналом. Також у межах фестивалю представлено секцію «Воєнна література», де можна знайти книги, написані військовими та членами їхніх родин.

«Ми як і організатори розуміли, що ризикуємо, але все одно долучилися до фестивалю. Але перший день нас зовсім не розчарував: люди є, і на локаціях, і на касах. Відвідувачі купують книжки, спілкуються з авторами, фотографуються в наших фотозонах. І ми втомлені і щасливі», – зазначила директорка книгарні «Сенс» Ольга Вовк.

Про свої враження від відвідин заходу Президент Володимир Зеленський написав у Телеграмі, виклавши відповідне відео.

“Разом відвідали сьогодні «Книжковий арсенал». Перший день найбільшої книжкової події країни – країни, де прямо зараз іде жорстока війна”, – зазначив Зеленський.

ukrinform.ua