У Києві розпочала роботу студія книжкових блогерів

5 лютого в Будинку письменників Національної спілки письменників України вперше зібралися учасники нової студії, інтереси якої хоч і «крутяться» довкола книг, але з дуже нетрадиційним, як для літературних та навкололітертарних осередків, ракурсом. Це студія книжкового блогерства, започаткована київським журналістом та організатором письменницьких подій Ярославом Карпцем у партнерстві з «Кабінетом молодого автора НСПУ» та за підтримки літературно-художнього журналу «Дніпро» і низки інших літературних інституцій.

Перша зустріч була присвячена новій книзі Світлани Тараторіної і Наталі Левицької «Оця Марія звірів малювала». Що цікаво, представили книгу не лише автори, а й наймолодша книжкова блогерка «Інстаграму» – 12-річна Анна Полегенько, чим дуже здивувала і порадувала присутніх. Дівчинка впевнено і без жодних заминок, ніби звикла це робити щодня, провела з авторкою інтерв’ю та відповіла на численні запитання аудиторії. Не дивно, що ще рік тому Аню запросили в якості ведучої на церемонію вручення «Корнійчуковської премії» (м. Одеса).

Про що книга «Оця Марія звірів малювала»? Це 68 сторінок захопливої історії про неймовірні пригоди маленької художниці із селища Болотня. Марія переживає важку хворобу, через що її світ змінюється. Здається, не варто чекати на щось хороше. Але в Марії є фарби і величезне бажання малювати. Із темного лісу за Марією спостерігають фантастичні звірі. Вони знають її таємницю, про яку сама дівчинка ще навіть не здогадується. Це книжка про те, що мрії рятують. І не лише нас, а й усе навколо. Що недуга не стане на заваді наполегливості. Що уява може все.

Яскраві ілюстрації Наталки Левицької відтворюють унікальну атмосферу загадкового світу Марії Примаченко. Це ще й перша художня спроба розповісти про дитинство Марії та про те, як їй удалося досягти своїх мрій.

«Оця Марія звірів малювала» є прямим продовженням двотомника «Це зробила вона» і першою книжкою-історією проєкту «Дівчата можуть усе» про видатних українок. І під «першою» ми, звісно, маємо на увазі, що далі буде!

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

«Дуже приємний захід, який не зіпсували навіть проблеми з опаленням. Щодо книги, то вона просто чудова, яскрава та оригінальна, тож вважаю, що її неодмінно треба прочитати всім дітям і дорослим. Окрім книги, обговорювали й питання букблогінгу. Як відомо, 52% українців не прочитало жодної книги у 2019-ому, тож уся українська література фактично – велет на глиняних ногах або ж змій Уроборос, пожираючий сам себе. Зміцнення її є важливим завданням, до якого я, гадаю, ще неодноразово повернуся», – прокоментував першу зустріч студії один із її учасників – Олександр Ігнатенко.

Нагадуємо, учасники студії книжкового блогерства планують збиратися в Будинку письменників щомісяця, представляти та обговорювати книги сучасних авторів, які викликають інтерес і до яких хочеться привернути увагу читачів.

Юлія Бережко-Камінська,

секретар НСПУ по роботі з молодими авторами