У Києві презентували книгу першого очільника МЗС Анатолія Зленка

У Дипломатичній академії при МЗС відбулася презентація книги спогадів першого міністра закордонних справ незалежної України – покійного Анатолія Зленка «Дипломатія і політика. Україна в процесі динамічних геополітичних змін».

У заході взяли участь міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, колишній постійний представник України при ООН Володимир Єльченко, колишній перший заступник міністра закордонних справ Олександр Чалий та низка українських та зарубіжних дипломатів, повідомляє ukrinform.ua.

На презентації зазначили, що в своїй книзі Зленко через призму власного досвіду проаналізував зовнішньополітичну діяльність України за всі роки її новітньої історії, а також окреслив шлях становлення вітчизняної дипломатії в часи глобальних геополітичних змін.

Це друге, розширене видання книги, доповнене низкою документів. Уперше видання побачило світ у 2003 році.

Як зазначили присутні, книга на сьогодні зовсім не втратила актуальності і є цінним історичним джерелом про становлення незалежної України та формування її зовнішньої політики.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Окрім презентації книги, присутні гості, колеги та знайомі дипломата підкреслили ключову особисту роль Анатолія Зленка, котрий помер у березні цього року, в становленні й розбудові вітчизняної зовнішньої політики та Міністерства закордонних справ як одного з найвпливовіших державних органів сучасної України.

“Анатолій Зленко був не просто першим міністром закордонних справ України, а одним із батьків-засновників сучасної Української держави. Ми зробили кілька кроків, щоби українська дипломатія розвивалася нерозривно від постаті Анатолія Зленка. Так, найвища нагорода, яку ми присуджуємо нашим дипломатичним службовцям носить ім’я Анатолія Максимовича”, – зазначив глава МЗС Дмитро Кулеба.

Дипломати відзначили, що перший український глава МЗС ще в 1990-і роки був чітко переконаний в необхідності інтеграції України до Європи та цінності США як найнадійнішого партнера для Києва.

Анатолій Зленко помер 1 березня на 83-му році життя.

Дипломат двічі очолював Міністерство закордонних справ України: у 1990-1994 і в 2000-2003 роках. Він також працював на відповідальних посадах Постійного представника України при ООН, Посла України у Франції та, за сумісництвом, у Португалії, Постійного Представника України при ЮНЕСКО, представника України в Комісії ООН з прав людини. Анатолія Зленка називали одним із творців зовнішньої політики незалежної України.

 

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.