У Києві посадили грушу з Лесиного краю

Акція, яка засвідчила духовну спадкоємність киян із геніальною волинянкою та її родиною, відбулася на території музею видатних діячів української культури.

Гість музею – великий ентузіаст садівничої справи, співзасновник журналу-каталогу «Сонце-Сад» Остап Михаць – привіз до Києва саджанець Лесиної груші. Власне, це «донька» 120-річної груші, котра досі росте поряд із Лесиним будиночком у садибі Косачів у Колодяжному. Грушу посадила Лесина молодша сестра Ізидора. У своїх спогадах вона писала, що батьківська садиба потопала у зелені та квітах. До озеленення активно залучали і дітей. Найкраще, згадувала вона, росли Миколина ялина, Лесина срібна тополя і її рання, літня грушка.   Леся Українка, білий будиночок якої стояв поряд з деревом, смакувала її плодами, раділа цвітові й відпочивала в тіні у спекотні дні. І загалом груша для Лесі — символічне дерево. Лариса Косач змалку була дуже активною дитиною. Бігала, стрибала, любила лазити по деревах. Дівчинка була улюбленицею дядька Михайла Драгоманова. Він підтримував перші літературні спроби племінниці. А коли дізнався, що шістнадцятирічною Леся опублікувала перші вірші, вигукнув: «Це ж треба! Ще вчора сиділа на грушці, а сьогодні осідлала Пегаса!».

Великий поціновувач творчості поетеси Остап Михаць із радістю відгукнувся на ідею волинської журналістки Людмили Приймачук – виростити саджанці з цієї груші і поширити їх по всій Україні. Пані Людмила пояснює: це потрібно було зробити, аби зберегти пам’ять про дерево. Груша вже стара і трухлява. Попри те, що працівники музею-садиби заліковують дупла, обрізають сухі гілки, кожне дерево має свій вік, і сильний буревій може знищити її. Тому з дозволу адміністрації музею-садиби у Колодяжному пан Остап нарізав живців для щеплення і прищепив їх на грушах-дичках. Перші саджанці висадили у самому Колодяжному, а також в інших, пов’язаних із пам’яттю про поетесу, місцях Волині. Ідею Всеукраїнської акції «І проросте пагіння із минулого у майбуття» підхопили на Рівненщині. Потім цю символічну естафету передали Тернопільщині, Чернігівщині, Львівщині та Черкащині. Усього по Україні вже висадили близько півсотні груш з Лесиного краю.

Людмила Приймачук

 

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.