У Києві побачила світ книжка гумору і сатири «Колючі каштани»

…Я так люблю здоровий сміх,

Веселий сміх, що гріє всіх!

Книжку «Колючі каштани», яка щойно побачила світ у видавництві «Друкарський двір Івана Федорова», ми свідомо вирішили розпочати згаданими рядками відомого українського поета-сміхотворця Павла Глазового. По-перша, ця збірка гумору і сатири також по вінця наповнена сміхом. А, по-друге, книга є своєрідним вшануванням пам’яті про Павла Прокоповича і стане прегарним і доцільним подарунком шанувальникам гумору й сатири до 100-річчя з дня його народження.

Спільне творче дітище має непросту і не завжди веселу і дещо «колючу» історію. Першим її упорядником став тодішній керівник творчого об’єднання гумористів і сатириків Київської організації НСПУ, письменник-гуморист і сатирик Михайло Прудник, світла йому пам’ять. Далі, продовжуючи готувати вихід книжки, на початку поточного року ми вже планувати її презентацію на 1 квітня. Проте, певна річ, після трагічного 24 лютого, попередні плани довелося підкоригувати. Та все ж, навіть попри воєнне лихоліття, «Колючі каштани» все ж побачили світ. І сталося це якраз тоді, коли вулиці та площі Києва невдовзі вкриються квітом каштанів проміж теж відносно гострих металевих їжаків.

До книжки увійшли твори понад трьох десятків авторів – київських майстрів веселого слова. Зібрані тут гумористичні чи сатиричні поетичні та прозові зразки творчості більш та менш відомих письменників та художників-карикатуристів є своєрідною антологією сучасного українського гумору. А стосовно презентації давно очікуваної веселої збірки, то, безперечно, вона обов’язково відбудеться. До того ж, для подальшої популяризації творчості Павла Глазового та вітчизняного гумористично-сатиричного жанру в цілому, доцільно буде провести її не тільки у столиці, а й на малій батьківщині одного з патріархів вітчизняного гумористично-сатиричного жанру – на Миколаївщині. Утім, зрозуміло, приступимо до цього вже після остаточної депутінізації та дешойгузації території України.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

А поки висловлюю велику вдячність всім-всім-всім, хто взяв участь у реалізації цього цікавого творчого проєкту. І особлива подяка голові Київської організації Національної спілки письменників України Марії Морозенко, яка найбільше посприяла тому, аби «Колючі каштани» таки вийшли у світ. Вийшла навіть на тлі металевих їжаків на столичних вулицях, площах та на сторінках наших творів також.

Павло КУЩ, керівник творчого об’єднання гумористів і сатириків Київської організації НСПУ