У Криворівні на Івано-Франківщині відкривають музей гуцульської художниці Параски Плитки-Горицвіт

В Івано-Франківській області відкривають музей гуцульської художниці Параски Плитки-Горицвіт у її рідному селі Криворівня.

Як повідомляє shotam.info, про це йдеться на фейсбук-сторінці ініціативної групи зі збереження фотоархіву мисткині Параски Плитки-Горицвіт.

Відомо, що музей складається з основного преміщення, розташованого у будівлі колишньої сільради, та меморіальної хати Параски Плитки-Горицвіт.

Відкриття для громади відбудеться 16 січня. 1 березня, у день народження мисткині, експозицію представлять широкому загалові.

Параска Степанівна Плитка-Горицвіт — українська гуцульська художниця, фотограф, письменниця, казкарка, народна філософиня, фольклористка, етнограф, діалектолог.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Письменницький доробок Параски Плитки-Горицвіт об’єднаний під заголовком «Подарунок рідному краєві» — 46 великих рукописних і друкованих на машинці книг по 500 сторінок кожна, а також десятки маленьких книжечок з її ілюстраціями та в саморобних палітурках. Рукописи вирізняються винятковою каліграфією. Серед них низка духовних філософських творів: «Молитва — дар Божий», «Помолімося за мир благости», «Небесному Престолу від підніжжя землі», «Молитви во славу святого Хрещення України-Руси», «Вінець Боголюбія».

Інший цикл творів — народний: «З народних повісток», «Співанке Гуцулсков говірков», книга-альбом «Доля гуцулки». Упорядкувала словник гуцульської говірки, писала верлібри, казки й фантастично-пригодницький роман «Індійські заграви» про пригоди гуцулів в Індії, також вела щоденники.

Нагадаємо, на Рівненщині відкрили музей човна-довбанки, якому понад 600 років.

Як ми повідомляли раніше, на Вінничині відкрили перший в Україні музей черевичків.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.