У Кропивницькому відбувся вечір пам’яті Анатолія Авдієвського

18 жовтня 2024 року в Кропивницькому відбувся вечір пам’яті українського митця, композитора, педагога, Героя України, багаторічного художнього керівника і головного диригента Національного заслуженого академічного українського народного хору імені Григорія Верьовки Анатолія Авдієвського. Захід мав назву «Анатолій Авдієвський. Пісне моя – Україно» і проходив на базі Центральноукраїнського обласного краєзнавчого музею за підтримки Департаменту культури та туризму Кіровоградської військової адміністрації й Кіровоградської обласної організації Національної спілки письменників України, яка цьогоріч відзначає сорокаріччя з дня свого створення. Ініціатором та модератором цієї зустрічі став Заслужений працівник культури України, завідувач філії обласного краєзнавчого музею «Музейно-природний заповідник «Тобілевичі» Микола Кравченко.

Цього дня у музейній залі можна було бачити чимало творчої інтелігенції, письменників, журналістів, працівників культури, представників влади, які зібралися вшанувати свого талановитого земляка, уродженця с.Федвар (нині – Підлісне) Олександрівського району, що на Кіровоградщині. Народився наш славетний земляк у період української історії, який є одним із найбільш трагічних – у 1933 році, у рік Голодомору. Був старшим сином із п’яти дітей, аби врятувати яких, родина була змушена виїхати на Одещину. Та попри непрості випробування доля відміряла Анатолію Авдієвському 82 роки, 50 з яких він очолював хор імені Г.Верьовки.

Почесними гостями події стали: жіноче вокальне тріо Національного українського народного хору імені Г. Верьовки у складі народної артистки України Тетяни Пирогової та заслужених артисток України Оксани Ільченко й Людмили Родзієвської; народного артиста України, художнього керівника, генерального директора хору імені Г.Верьовки, поета Ігоря Куриліва; артистки Кіровоградського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені М.Л.Кропивницького.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Як слушно зазначив Микола Кравченко, маестро проніс через життя думку, що народна пісня є ключем до людської душі. Саме тому він став автором багатьох обробок фольклорних творів, зокрема таких: «Привітальна хороводна», «Місяць яснесенький», «Над широким Дніпром», «Не громи в степах гудуть», «Колискова», «Павочка ходить», «Діброва зелена», «Чуєш, брате мій», «Думи мої», а також багатьох пісень народів світу.

«Сьогодні у нас розмова з Богом, розмова з піснею, розмова з Анатолієм Авдієвським, з чиїм іменем так тісно переплітається історія Кіровоградщини», – наголосив модератор, розповівши, що познайомився з Анатолієм Авдієвським у Каневі на Тарасовій горі, будучи ще студентом. «Він був людиною, яка сама вирішувала, з ким йому дружити і кого пускати в своє життя. Ми не відразу стали близькими, роки зо два просто спілкувалися, а з часом зблизилися. Мені здається, що я став тією ниточкою, яка єднала його з рідним краєм», – зізнався Микола Кравченко.

Своїми спогадами про постать нашого видатного земляка ділилися і його колеги. Зокрема, художня керівниця академічного театру музики, пісні і танцю «Зоряни» Антоніна Червінська розповіла присутнім про історію їхнього знайомства, про спільну роботу у вокально-хореографічному ансамблі «Млинок» у Житомирі.

Особливої атмосфери додав розмові виступ Ігоря Куриліва, який поділився враженнями про роки роботи з маестро, а також представив присутнім власну поетичну творчість.

Особливо зворушливим для присутніх стало виконання народних пісень. Як зазначив модератор заходу, улюбленою піснею батьків Анатолія Авдієвського була пісня «Ой у полі вітер віє», і, за іронією долі, саме вона стала тим твором, який він виконав під час свого останнього виступу в Одесі…

Враженнями від спілкування з народною піснею та музикою поділилися перший заступник голови Кіровоградської обласної ради Юрій Семенюк, який вручив шановним гостям сувеніри та пам’ятну медаль Кіровоградської області, заступниця начальника обласної військової адміністрації Катерина Колтунова та директор Департаменту культури та туризму облвійськадміністрації Уляна Соколенко.

Як зазначив модератор події Микола Кравченко, захід був дуже важливим для громадськості, а тому відбувся за підтримки меценатів, одним із яких є поет, член НСПУ Анатолій Каретний.

 

 

За матеріалами пресслужби Кіровоградської ОО НСПУ

Фото – Центральноукраїнський обласний краєзнавчий музей