У Кропивницькому відбувся мистецький фестиваль «Характерник»

19 серпня у Кропивницькому відбувся фестиваль «Характерник». Захід було ініційовано родиною Дмитра й Наталі Смельняків, які є власниками кнайпи «Бамбетель», на території котрої і відбувалося дійство. Метою фестивалю є збереження козацьких традицій, адже в час війни як ніколи важливо повертатися до джерел, пам’ятати наше славне минуле і надихатись духовною силою предків. Саме тому цю ініціативу підтримало чимало громадських активістів, виконавців, представників мистецької спільноти краю. Захід відбувся за підтримки Кіровоградської обласної організації Національної спілки письменників України.

Фестиваль розпочався із гри на тулумбасах від Чорних запорожців – Романа Боровика, Івана Забабахи, Миколи Бердника, Віктора Трохимовича. Музичну частину сцени було представлено виступами бандуриста Юрія Баранюка, виконавців Сергія Саковича, Оксани Терещенко. Можна було почути сольні номери з авторськими піснями гітаристів Олександра Кир’янова та Андрія Денисенка, піснями гурту «Компот».

Літературна сцена подарувала присутнім можливість послухати авторські поетичні цикли від Ксенії Івашини, Олени Казакової, Ольги Краснопольської. Виступила на літературній сцені й прозаїкиня, авторка психологічних романів Вікторія Шкабой, яка також на фестивалі представляла свої вишивані роботи. Поетеса Надія Гармазій у дуеті з музикантом Андрієм Денисенком представили поетично-музичне дійство на тему воєнного сьогодення і любові під назвою «Робінгудам вкраденого серпня». Виступ історика та краєзнавця Юрія Митрофаненка був присвячений висвітленню питання, хто такі характерники і чи є вони серед нас.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Тим часом дійства на сцені супроводжувались найрізноманітнішими майстер-класами на літньому майданчику кнайпи. Зокрема, можна було взяти участь у плетінні паракордових браслетів, якому навчала волонтерка Анастасія Русс. Не менш цікавим було виготовленням традиційних українських дідухів під керівництвом майстринь Ольги Білоус та Олени Гетьман.

Не обійшлося під час фестивалю і без книжкового ярмарку. Крім того, можна було придбати авторські вишивки Вікторії Шкабой, а також смаколики і патріотичні в’язані вироби від волонтерів «Добромиру», яку готують сухі супи і борщі для військових.

Під час фестивалю всі охочі могли робити благодійні донати на підтримку військових.

 

Пресслужба Кіровоградської ОО НСПУ

У матеріалі використано фото з ресурсу gre4ka.info