У Кропивницькому відбулася мистецька колаборація «Лиш світитися Україною…»

28 червня у літературно-меморіальному музеї І.К. Карпенка-Карого міста Кропивницького до Дня Конституції відбулася мистецька колаборація «Лиш світитися Україною…». Поезія і музика у садибі Тобілевичів звучала на честь визначного свята.

Захід планувалося провести у відкритому просторі внутрішнього двору музею. Музейники з любов’ю підготували локацію з видом на квітучий зелений Карпенків сад, але рясний дощ змусив змінити плани чи не за десять хвилин до початку зустрічі, і вона розпочалася вже у затишному залі.

До свята долучилися курсанти Донецького державного університету внутрішніх справ. Вони вперше були у міській садибі Тобілевичів, тож науковці музею розповіли їм, що з єлисаветградським будинком пов’язані 11 років життя видатного українського драматурга.

Директор музею Лариса Хосяінова зробила короткий екскурс в історію конституційного процесу на теренах українських земель. Вона ж представила кожного з учасників мистецької програми, аби наші нові друзі зрозуміли, які талановиті, небуденні люди спілкуватимуться з ними в цей день.

«Лиш світитися Україною» – рядки з вірша Валерія Гончаренка, який жив у нашому місті. Тож першими взяли слово саме поети. Вірші громадянського спрямування читали Надія Гармазій, Любов Єременко, Олена Надутенко, Роман Любарський, Павло Чорний, Ксенія Івашина.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

 

Надія Гармазій

Надія Гармазій, голова Кіровоградської обласної організації НСПУ, повідомила, що до Національної спілки письменників України прийнято Любов Єременко, з чим присутні і привітали поетесу, а також подарувала літературному музею нову книгу – антологію Всеукраїнського конкурсу малої прози імені Івана Чендея за 2018-2022 роки. Серед авторів – кропивничани Василь Бондар і Надія Гармазій.

Пісні на слова місцевих поетів виконав талановитий бард Олександр Чеботар, який працює бібліотекарем у селі Обознівка. Його перша музична композиція на слова Валерія Гончаренка називалася «Україні». Затамувавши подих, всі, хто знаходився у музеї, слухали «Рушники» на слова земляка Анатолія Каретного. Гадаємо, мелодійність і глибокий смисл пісні зроблять її відомою не тільки у нашому місті.

По закінченню зустрічі учасники вийшли в сад, умитий літнім дощем, сфотографувалися у його мальовничих куточках, на фоні мініатюрного ставочка з рожевими німфеями та лавандового острівця.

В умовах повномасштабного російського вторгнення і численних злочинів окупантів, сьогодні по-новому оцінюються значення цінностей, закладених у головному державному законі. Свято День Конституції України стало для нас по-справжньому близьким.

 

Тетяна Ревва, науковець музею