У Кропивницькому презентували книжку Аліни Шевченко «Намальована Діана»

12 вересня 2024 року у літературно-меморіальному музеї І.К. Карпенка-Карого міста Кропивницького відбулася презентація книги «Намальована Діана» молодої кропивницької письменниці Аліни Шевченко.

Героїня зустрічі ‒ уродженка села Гайок Олександрійського району Кіровоградської області, письменниця, журналістка, головна редакторка журналу «Олександрійський маяк», керівниця мистецької спільноти з видавничою майстернею «Pantheon», громадська діячка.

Незважаючи на свої 19 років, Аліна вже встигла заявити про себе на літературній ниві. Вона – авторка книг «Цвіт першої надії» (2019), «Мелодія мовчання» (2021), «Небесна сповідь» (2023). У 2022 році заснувала всеукраїнський літературно-мистецький журнал «Олександрійський маяк». Молода літераторка нагороджена Почесною відзнакою Всеукраїнського конкурсу малої прози імені Івана Чендея (2020), у 2021 році стала фіналісткою Міжнародного літературного конкурсу «Гранослов». Серед літературних нагород –  лауреатство Міжнародного літературного конкурсу «У пошуках літературних талантів» імені Лесі Українки (2021) та літературно-мистецької премії імені Пантелеймона Куліша (2023).

«Намальована Діана» – четвертий друкований твір нашої гості, найбільший за обсягом та насиченістю сюжету. Творча робота над історією життя сильної дівчини тривала два роки. Поштовхом до видання книги став успіх повісті на Міжнародному літературному конкурсі імені Григора Тютюнника у травні 2023 року (м. Київ). «Намальована Діана» здобула диплом лауреата, що додало авторці впевненості та спонукало шукати можливості для видання твору.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Ця книга – не просто захоплива історія кохання. Вона порушує важливі соціальні теми, такі як ЛГБТІК+ права, толерантність та прийняття себе. Однак її не можна назвати одновимірною – сюжет висвітлює багато проблем, що постають перед молоддю на порозі дорослого життя.

На презентації були присутні не тільки друзі, знайомі та шанувальники творчості юної письменниці, а й опоненти її твору. Табуйовані до недавнього часу теми викликали гострі дискусії. Аліна Шевченко розповіла про задум повісті, історію її написання, презентації твору в інших містах України, була відвертою і щиросердною.

Модератором професійного обговорення «Намальованої Діани» виступила очільниця Кіровоградської обласної організації НСПУ Надія Гармазій.

Відбувся активний діалог учасників зустрічі, обмін думками, поставлено багато гострих запитань і висловлено зауважень. Своїми міркуваннями ділилися члени Кіровоградської обласної організації Національної спілки письменників України Валерій М’ятович та Олена Баранова, журналістка і письменниця Вікторія Шкабой, музейники Лариса Хосяінова, Віта Чернова, Олена Класова, а також представники молодого покоління кропивничан.

Книга Аліни Шевченко «Намальована Діана» розповідає про становлення особистості молодої людини, боротьбу з внутрішніми конфліктами та пошук свого місця у світі. Вона обов’язково знайде свого зацікавленого читача. Втім, і протилежних за змістом оцінок критиків їй не бракуватиме.

 

Наталія Мельниченко,

науковиця літературно-меморіального музею І.К. Карпенка-Карого міста Кропивницького