У Кропивницькому презентували книгу «Марго та єдиноріг, що живе у буфеті» Надії Гармазій

19 жовтня у Кропивницькому відбулася презентація нової книги сучасної української письменниці Надії Гармазій. Відома раніше читачам як поетеса та літературознавиця, нині Надія Гармазій дебютувала у літературі для дітей з книгою «Марго та єдиноріг, що жив у буфеті».

Новинка побачила світ у видавництві Нелі Раіни завдяки порталу «Читай українською» на початку осені й була презентована в межах ініціативи Міжнародної літературної корпорації Meridian Czernowitz, згідно з якою чотирнадцять українських міст створили «Літературну мережу» – неформальне об’єднання регіональних культурних інституцій та організаторів літературних подій.

Як зазначила координаторка «Літературної мережі» у Кропивницькому Олена Горобець, «Книга Надії Гармазій дуже важлива саме зараз, адже нам всім нині катастрофічно бракує позитивних емоцій, краси і такого безпечного затишку, в якому можна душею трохи відпочити. На презентацію прийшли не лише діти з батьками, а й дорослі, які зберегли в собі віру в диво. З організаційної точки зору, проводити і планувати таку подію було і хвилююче, і тривожно. Адже мусили зважати на повітряні тривоги та інші фактори воєнної дійсності. Але дива таки трапляються і, здається, все вдалось».

Особливо солодкий і дивовижний світ книги «Марго та єдиноріг, що жив у буфеті» ожив завдяки ілюстраціям української художниці Ольги Кочури, малюнки якої для наймолодших читачів відкривають магічний світ Надії Гармазій, а дорослим читачам нагадують, що ця книга створювалась непростої воєнної весни. Зокрема, на сторінках книги можна побачити, що на полиці буфету, де мешкає єдиноріг, стоїть бородянський півник, а на холодильнику, за яким ховається зла Невірія, прикріплено магнітики з назвами окупованих українських міст. Через те створюється надзвичайно потужне враження від книги, адже, хоч видавці й наголошують, що вона рекомендована для дошкільнят та молодшого шкільного віку, але ця книга так само вичерпно розповідає про цілком серйозні речі, зрозумілі для кожного українця незалежно від віку.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Представили книгу в обласній бібліотеці для дітей ім. Т.Шевченка. За словами її директорки Таїси Манжули, це була визначна подія, на яку з нетерпінням чекали і діти, і дорослі, і, звичайно, – фахівці бібліотеки: «Надія Гармазій презентувала свою книгу «Марго та єдиноріг, що жив у буфеті», але як креативно! Я була щаслива від тої атмосфери справжнього свята нової книги, яку ось-ось візьмуть дитячі ручки, відкриють її – і дитина порине у світ див разом з героями книжки. Авторка читала, дітки танцювали, гралися. Єдиноріг жартував та поїдав пончики. Всім було весело. В умовах воєнного стану бібліотеки для дітей нашого регіону стали своєрідними територіями підтримки для усіх своїх відвідувачів – як для місцевих, так і для дітей з різних куточків східної та південної України, що вимушено покинули свої домівки і мешкають на території Кропивниччини».

У книгозбірні юних читачів письменниця зустрічала разом з головними героями своєї книги – дівчинкою Марго та єдинорогом. Таке оживлення персонажів додало особливого шарму цьому заходу. Це перша культурна подія, розрахована для дітей, що відбулась в обласному центрі з часу початку повномасштабної війни. Презентація умовно складалася з трьох частин: квесту, спілкування письменниці й персонажів із читачами, чаювання.

Під час квесту на дітлахів очікували найрізноманітніші завдання та конкурси у різних частинах бібліотеки, які перетворилися на локації, оформлені за мотивами книги. Це і дерево зі сновидіннями, і буфет, у якому мешкав головний герой казкової історії, і місце для гри в шахи з єдинорогом. Посприяла цьому фантастичному перетворенню книгозбірні на казковий світ книги Надії Гармазій команда бібліотечних фей на чолі із завідувачкою відділу сімейного читання Маріанною Маковей, яка розповіла, що підготовка до презентації вимагала й готовності на випадок повітряних тривог. Саме тому укриття книгозбірні перетворилося на чарівний світ зі сторінок книги Надії Гармазій.

Як наголосила Маріанна Маковей, «Цієї осені, у майстерні «Казкових світів» замешкав справжнісінький… єдиноріг! У творчому запалі натхненні бібліотечні феї перетворили одну із стін укриття у фантастичний ліс, де на дереві ростуть неймовірні рожеві груші, якими Єдиноріг пригощає своїх друзів. Так-так , справді рожевими, бо ж тоді насняться чарівні сни, легкі, як хмаринки, яскраві, як веселка. Маєш найзаповітнішу мрію – підіймися драбинкою і почухай єдинорогу животика. І от вуаля – мрія здійснилася. Слухаючи чарівливі звуки музики в укритті можна пограти в настільні ігри та розмалювати подружок  та друзів Єдинорога.

Метою квесту було знайти та впіймати єдинорога, який тим часом знайшов у книгозбірні піаніно й почав грати й наспівувати колядки. Після того, як маленькі читачі знайшли казкового героя, на них чекало неформальне спілкування з авторкою та єдинорогом, під час якого вони дізналися, як саме виник задум створити таку історію, чому єдиноріг білий, що він полюбляє їсти, і чому живе у буфеті. На завершення презентації єдиноріг був настільки розчулений увагою присутніх, що частував їх своїми улюбленими пончиками.

Як наголосила Надія Гармазій, «Нам усім сьогодні так потрібне диво, і тому вихід дитячої книги у такі непрості часи є великою радістю для українських діточок. А радість і віра в диво завжди наближають перемогу. Тому хай усе буде єдинорожково, веселково та пончиково!»

Чільне фото: Надія Гармазій і Олена Горобець – координаторка “Літературної мережі” від  Meridian Czernowitz

Оксана Буянова,

філологиня й письменниця, членкиня НСПУ

Фото – Олександр Майоров.