У краєзнавчому музеї в Кропивницькому виставили унікальну плащаницю 1896 року

У Кропивницькому в обласному краєзнавчому музеї виставили плащаницю 1896 року. Про це Суспільному розповів заступник директора музею Павло Рибалко. Дату появи експонату вдалося уточнити після реставрації, яку провели у Харківському художньо-промисловому інституті у 1993 році. Про це повідомляє suspilne.media.

За словами Павла Рибалка, плащаниця – унікальний експонат. “Подібних плащаниць в Україні ми не знаємо. Унікальність її полягає у техніці “сухого пензля”, що створює уяву фотовідбиття на тканині та має літургійний напис. Ця технікою подібна з тією, яка використовувалась наприкінці 19 початку 20 століття”.

Експонована плащаниця у свій час використовувалася для проведення великодніх служб у єлисаветградському храмі Покрови Пресвятої Богородиці на Ковалівці. Коли церкву закрили, плащаницю передали до музею.

“Тривалий час не презентувалася, оскільки не мала експозиційного вигляду. Однозначно можна говорити, що плащаниця завезена до нашого регіону. Вона виготовлена у монастирських майстернях, має оксамитове обрамлення, що її збагачує та надає вишуканий вигляд. Якщо подивитися на саме зображення Ісуса Христа, то можемо сказати, що це невеличка копія тої відомої у світі Туринської плащаниці, в якій, за легендою, був загорнутий Ісус Христос”.

Виставка “Відреставрований шедевр” триватиме у краєзнавчому музеї до 11 травня.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.