У Колодяжному на «Різдво у Косачів» розкажуть про казку Лесі Українки «Біда навчить»

Різдво в родині Косачів відзначали так само, як і решта волинян. Любили слухати і виконувати колядки й щедрівки, вивчали їх. Олена Пчілка, як відомо, записувала волинський фольклор і видала збірники записів. Різдвяну ялинку ставили у Колодяжному і для сільської дітвори, показували «живі картинки», вручали подарунки. Під враженням чару свят були написані образки Лесі Українки «Святий вечір!», перекладені з братом Михайлом «Вечера на хуторе близ Диканьки» Гоголя під назвою «Вечерниці», оповідання Олени Пчілки «Сосонка», «Збентежена вечеря», «Забавний вечір» та інше. Навіть з далекої Італії Леся Українка вітала рідних, згадуючи тріскучі морози і глибокі сніги Батьківщини, приславши, як екзотику, «пуделечко живих квітів…

Оскільки і Косачі ставили на Різдво «живі картинки», то і в літературно-меморіальному музеї Лесі Українки у Колодяжному під час традиційного дійства «Різдво у Косачів» показують вистави з повчальним змістом. Як за творами Олени Пчілки, так і за казками самої Лесі, котра написала казки «Біда навчить», «Лілея», «Казка про Оха-чудотвора», «Метелик», «Про велета» та інші.

Цьогорічне «Різдво у Косачів», яке в музеї відбудеться 12 січня, буде присвячене казці «Біда навчить». Інсценівку за цим твором покаже дитячий театральний колектив із Луцька «Бешкетники». Також дітям покажуть мультфільм за цією казкою «Як горобець розуму шукав». Твір «Біда навчить» було написано восени 1890 року в Луцьку. Після «Лісової пісні», яку ілюстрували з творів Лесі Українки найбільше, за кількістю ілюстрацій іде саме «Біда навчить». Тому в музеї представлять і виставку ілюстрацій різних авторів.

Ольга БОЙКО, завідувачка музею у Колодяжному, розказала, що покажуть ілюстрації казки роботи народного художника України Валентина Литвиненка, акварелі Гулина, роботи тернопільської художниці Євгенії Рудюк, луцької художниці Олесі Іщук. Торік «Різдво у Косачів» не проводили через карантинні обмеження, А так кожного року це цікаве дійство збирало своїх глядачів і розкривало нові сторінки  родинної історії Косачів.

Наталія МАЛІМОН, «День», Луцьк

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.