У Харкові відновили дошку мовознавцю Юрію Шевельову

У Харкові закінчили роботу над меморіальною дошкою мовознавцю Юрію Шевельову, гроші на відновлення якої збирали навесні через соцмережі.

Про це повідомляє suspilne.media з посиланням на координаторку громадської організації “Світанок” Міллу Денчик. За її словами, нова дошка повторює зміст тієї, яку група чоловіків розбила у 2013 році, але виконана без граніту.

“Зробив відомий скульптор, про автора скажемо на відкритті. Дошка зроблена з іншого матеріалу, міцнішого, антивандального”, — сказала Денчик.

Дату відкриття дошки оголосять згодом, сказала Денчик. Дошку планують встановити на тому ж будинку, що і раніше — по вул. Сумській, 17, де у 1915-1943 роках жив Шевельов.

ЩО ВІДОМО

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

  • Меморіальну дошку Юрію Шевельову міська топонімічна комісія узгодила встановити за адресою Сумська, 17, де жив науковець, у 2011 році. Дошку встановили за кошти громадськості 4 вересня 2013 року. 25 вересня її розбили невідомі на очах у журналістів: відео.
  • 25 вересня 2013 року Харківська міська рада скасувала рішення топонімічної комісії про встановлення дошки, на сесії міські чиновники виступали протиувічнення Шевельова. Того ж дня чоловіки розбили дошку.
  • Про збір коштів на відновлення дошки Шевельову представниця громадської організації Мілла Денчик повідомилав Facebook 27 квітня 2021 року. Необхідну суму для відновлення меморіальної дошки мовознавцю Юрію Шевельову у Харкові зібрали за десять днів.
  • У квітні харківський видавець Олександр Савчук показавписьменнику і музиканту Сергію Жадану викуплену благодійником квартиру, в якій мешкав Шевельов. Вона стала літературною резиденцією, першим учасником якої став письменник Юрій Андрухович.
  • Дошку Шевельову планують встановити і в Каразінському університеті. В травні у виші повідомили, що меморіальну дошку Шевельову встановлять на фасаді бібліотеки на вулиці Університетській, 25, де працював мовознавець.

 

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.