У Харкові відбудеться прем’єра унікального оперного проєкту “Вишиваний. Король України”

Прем’єра унікального оперного проєкту «Вишиваний. Король України» відбудеться в Харківському національному академічному театрі опери та балету ім. Миколи Лисенка 1—2 жовтня.

Як передає amazingukraine.pro, про це повідомляє VOGUE.

Масштабний мистецький проєкт «Вишиваний. Король України», присвячений непересічній особистості Вільгельма фон Габсбурга, стане першою академічною сучасною оперою незалежної України. Її головний герой Василь Вишиваний — військовий діяч, політик, дипломат, поет. Він був неофіційним кандидатом на український престол у разі встановлення монархії, хоча сам офіційно ніколи не проголошував своїх намірів бути монархом. Як представник Габсбургів, однієї з найвпливовіших династій Європи, що правила багатонаціональною імперією впродовж близько 600 років, ерцгерцог Вільгельм фон Габсбург вибрав ідентичність колонізованої країни — українську.

У роботі над оперою об’єдналися кращі з кращих: автор лібрето Сергій Жадан, композиторка Алла Загайкевич, режисер Ростислав Держипільський.

Як поділився Сергій Жадан: «Вишиваний — цікавий, колоритний і актуальний персонаж. Тому працювалося легко й натхненно. Мені було цікаво не робити з Василя Вишиваного шаблонного, ура-патріотичного героя. Бо він у чомусь парадоксальний історичний персонаж, про якого можна писати і художні романи, і знімати документальне кіно, і навіть написати оперу».

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Композиторка Алла Загайкевич доповнює: «Опера „Вишиваний“ для мене — це передусім нова музична мова. Нове інтонування». Поет і композиторка розробляли лібрето разом, адже треба було врахувати всі можливі «оперні» ситуації — ансамблі, хори… «Я розумів, що слова, які пишу, співатимуть. Це, безумовно, накладало свій відбиток на весь творчий процес», — згадує Жадан. Обидва автори поставили собі за мету зламати стереотипи сприйняття української історії та її висвітлення в сучасних поезії й музиці.

Як акцентує одна з ініціаторів створення опери, продюсерка опери Олександра Саєнко: «Масштабна за своєю багатовекторністю подія „Вишиваний. Король України“ покликана засвідчити: нам є що показати світу й чим його здивувати в культурному плані!».

Проєкт поєднує в собі сценічне мистецтво, літературу, музику, історію. Прем’єра має відбутися в Харківському національному академічному театрі опери та балету ім. М. В. Лисенка 1—2 жовтня.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.