У каталозі московського музею впізнали коштовності з Києво-Печерської лаври, які вважалися безповоротно втраченими

Із 119 предметів, зазначених у каталозі за даними 1930-х рр., археологу вдалося ідентифікувати 57 “київських” речей.

Археолог Тимур Бобровський знайшов у каталозі Державного історичного музею в Москві десятки предметів з Києво-Печерського музею-заповідника, які в 30-х роках були вивезені більшовиками і вважалися безповоротно втраченими. Про це він повідомив 5.ua з посиланням на сторінку археолога у Facebook.

Зазначається, що у 2001 році хранитель фондів Києво-Печерського заповідника Григорій Полюшко видав монографію “Втрачені скарби Лаврського музею” з каталогом дорогоцінних речей, які радянська влада передала з фондів музею в “Гохран СРСР”.

Це були переважно богослужбові предмети, реквізовані в 1920-х рр. з ризниць Софійського та Успенського соборів Києва, перетворених в музеї з приходом “совєтів”. У “Гохрані” цінні речі вилучалися під приводом “надійного зберігання”, але на початку 1940-х рр. більшість з них зникла в надрах державних банківських установ.

Полюшко встановив: щонайменше 11 предметів в кінцевому підсумку виявилися в Державному історичному музеї в Москві, але там заявили, що “облікова документація не містить інформації про надходження експонатів з Києво-Печерської Лаври”.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Бобровський повідомив, що він вирішив порівняти фотографії з “каталогу Полюшко” з каталогом на сайті ДІМ.

“І тут почалося … Зі 119 предметів, зазначених у каталозі за даними 1930-х рр., мені серед матеріалів цього сайту вдалося ідентифікувати 57 “київських” речей, з яких щонайменше чотири десятки вважалися втраченими назавжди. І це я переглянув тільки частину оцифрованої колекції”, – повідомив археолог.

Нагадаємо, що петиція про припинення користування лаврою РПЦвУ та передачу її ПЦУ набрала понад 27 тисяч голосів, відтак влада змушена реагувати і надати суспільству відповідь.

У жовтні 2018 року директор департаменту у справах релігій і національностей Мінкульту Андрій Юраш пояснював, що лаври перебувають у державній власності і надані на 50 років в оренду УПЦ МП, втім, якщо буде зрозуміло, що під час передачі лаври в оренду існували порушення, це може стати підставою для перегляду договору. Після цього, в січні 2019 року, міністр культури України Євген Нищук повідомив, що інвентаризація Києво-Печерської лаври виявила зникнення кількох цінних ікон, за цим фактом порушено кримінальні провадження.