У Гайльбронні, що в Німеччині, відбувся Співочий майдан «Від серця до серця»

 Пісні на слова Володимира Івасюка, Дмитра Павличка,  Дмитра Луценка та інших поетів-піснярів виконували співаки, що прибули до Німеччини у цей воєнний час з усіх куточків України.

До концертної програми приєдналися як професіонали, так і аматори сцени. Серед виступаючих була Анастасія Коломієць, випускниця Київського інституту музики імені Глієра та Київської Національної музичної академії імені Чайковського, лауреат міжнародних конкурсів В’ячеслав Кодіца,  співаки Богдан Бегма, Микола Лінкс, Олена Лукіна, бандуристка Анастасія Турчин.

Люди з багатьох  українських міст об’єднані думкою про перемогу над рашизмом. Вони  і тут, в чужій країні, об’єднуються   на основі саме  культурного спадку свого народу. Співочий майдан гуртував українських емігрантів і надихав  не лише у галузі культури, а налаштовував  на  перемогу у війні.

Майдан був прикрашений українськими національними прапорами, вишитими рушниками. Жінки і чоловіки одягли вишиванки.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Лунала лірична, народна, естрадна пісня і тривожна на тему сьогодення – війну. Вона  об’єднувала народи. На майдані були присутні люди різних національностей: німці, сірійці, поляки, болгари, турки. Вони не лише оплесками підтримували виступаючих, а й підспівували, що свідчило про те, що знайомі з нашою культурою. Пісня єднала нас.

Добре почувалися і співаки на землі Баден-Вюртембург. Чим більше німці знайомляться з глибинною національною українською культурою, тим більше вони проникалися відчуттям обов’язку допомагати українцям у війні.

Як ведуча і один з організаторів Співочого майдану відчувала не лише позитив, а щирі людські настрої, які огортали душі слухачів.

 

  Віра Марущак,

журналіст, письменник.