У Франції видадуть раніше неопубліковані рукописи Марселя Пруста

У Франції до 150-річчя культового письменника Марселя Пруста вийдуть друком раніше неопубліковані рукописи автора під назвою «Сімдесят п’ять сторінок». Як інформує chytomo.com, про це повідомляється на сайті видавництва Gallimard.

Книга, яка розкриває нові деталі про magnum opus письменника — цикл «У пошуках утраченого часу» —вийде орієнтовно 18 березня цього року. Тривалий час про існування «Сімдесяти п’яти сторінок» достеменно нічого не було відомо.

Як зауважують у видавництві, 1954 року редактор Бернар де Фаллуа згадував невідомі рукописи 1908-1909 років в передмові до книжки «Проти Сент-Бева». Імовірно, текст зберігався у де Фаллуа, проте в 1962-му він не передав його в Національну бібліотеку Франції разом з іншими документами Пруста.

Про «Сімдесят п’ять сторінок» стало відомо тільки після смерті редактора у 2018 році. За словами видавничого дому, рукописи є «найбільш ранньою версією» роману «У пошуках утраченого часу».

«Ключі для читання, які залишив там письменник, дозволяють отримати доступ до первісного шифру Пруста», — відзначили в Gallimard.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Редактором книги стала родичка Пруста і співробітниця Національного центру наукових досліджень Наталі Моріак. Автором передмови до видання виступив біограф письменника і професор Сорбонни Жан-Ів Тадьє.

Як відомо, Марсель Пруст (Valentin Louis Georges Eugène Marcel Proust) — французький письменник, есеїст та критик, що здобув світове визнання як автор роману-епопеї «У пошуках утраченого часу» (À la recherche du temps perdu), одного з найвизначніших літературних творів двадцятого століття.

Українською мовою роман переклав Анатоль Перепадя. Його вперше опублікували у видавництві «Юніверс» з 1997 по 2002 рік.

Раніше французьке видавництво Editions de Fallois оголосило, що видасть збірку новел та оповідань Марселя Пруста, які жодного разу не публікувалися.

 

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.