У Франції вперше опублікують листи Антуана де Сент-Екзюпері до дружини

У Франції вперше опублікують любовні листи письменника Антуана де Сент-Екзюпері. Багато років їх не могли видати через конфлікт між спадкоємцями автора “Маленького принца” та його дружини Консуело, яка стала прототипом Троянди.

Колись кохання надихнуло письменника на написання найвизначнішого зі своїх творів. Тепер читачі зможуть ближче дізнатися про ту, що так сильно вплинула на його життя, — повідомляє The Guardian.

До книги, яка днями вийде друком у Франції, потрапили понад 160 листів і телеграм, десятки ескізів, фотографій та пам’ятних нотаток.

Шлюб між похмурим, доброзичливим авантюристом, французьким аристократом та гострою на язик художницею з Латинської Америки був дуже бурхливим.

“Консуело, дорога моя, ти не розумієш, як сильно ти змушуєш мене страждати”, — писав він якось.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

“Я плачу від емоцій, так боюся бути вигнаною з вашого серця”, — відповідала вона.

Вони безліч разів розривали стосунки та сходилися знову.

Як каже біограф Ален Вірконделе, Консуело мала бурхливий темперамент та була дуже депресивною. Її численні зради були не ознакою легковажності, а неможливістю впоратися з власними емоційними проблемами.

Проте, як свідчить один з останніх листів Екзюпері, він пробачив їй все.

“Консуело, від усього серця дякую за те, що ти моя дружина. Якщо мене вб’ють, мені буде кого чекати, щоб бути разом у вічності”, — писав він.

Сент-Екзюпері зник під час розвідувального рейсу на Корсику у липні 1944 року.  Жодних доказів авіакатастрофи не було, поки у 1998 році місцевий рибалка не витягнув з річки срібний браслет з іменами письменника та його дружини, який той носив до останньої хвилин.

Рештки літака знайшли у 2000 році. За непідтвердженою інформацією, його підстрелив німецький ветеран Хорст Ріппер, який був давнім прихильником Екзюпері і нізащо б не вистрелив, якби знав, хто сидить за штурвалом.

Що відомо

“Маленький принц” — легендарна казка-притча французького авіатора, поета та героя війни Антуана де Сент-Екзюпері, яку вперше опублікували у 1943 році. Відтоді цей твір переклали 450 разів та продали понад 200 мільйонів офіційних примірників у всьому світі.

Значна частина історії пов’язана з таємничою Трояндою — делікатною та вимогливою.

Реальною Трояндою в житті Сент-Екзюпері була Консуело Сунцин, художниця із Сальвадору, яка вийшла заміж за письменника у 1930 році. Це очевидно після прочитання найпершого листа, який Сент-Екзюпері написав тоді ще майбутній дружині:

“Був маленький хлопчик, який знайшов скарб. Але скарб був занадто гарним для дитини, чиї очі не знали, як його зрозуміти, а руки не знали, як його тримати. Тож дитина засмутилася”.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.