У Франції перейменували одну з міських площ на честь Тараса Шевченка та відкрили Український дім

У французьких Каннах перейменували одну з міських площ на честь Тараса Шевченка та відкрили Український дім. Про це на фейсбук-сторінці повідомило Посольство України у Франції.

Нижче — текст повідомлення.

Сьогоднішній день у Каннах був багатим на українські події.

На мапі відомого французького міста з’явилось одразу два українські «центри тяжіння» – площа Тараса Шевченка та Український дім.

Урочиста церемонія перейменування затишної канської площі на честь українського поета Тараса Шевченка відбулась за участі Посла України у Франції Вадима Омельченка та Мера міста Канни, Президента Асоціації мерів міст Франції Давіда Лізнара, а також у присутності активістів франко-українських асоціацій, місцевих політичних і громадських діячів та українських родин, які знайшли прихисток у Каннах та околицях.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Посол Вадим Омельченко подякував меру м.Канн та його команді за неймовірну підтримку України: «Дякую, що з перших днів після початку війни були і залишаєтесь з нами!».

Посол торкнувся теми глобальних викликів та загроз у світлі російської агресії: « Знаю, що тут у Каннах знайшли прихисток багато українців з Одещини – регіону, який в останні дні зазнає інтенсивних атак агресора. Показово, що бомбардування відбуваються по цивільним об’єктам та портовій інфраструктурі. Це означає, що путінський режим свідомо провокує продовольчу кризу і голод у світі. Закликаю світову спільноту негайно відреагувати на цей новий виклик, адже він є не менш серйозним, аніж так звана ядерна загроза.»

У свою чергу мер м.Канн Давід Лізнар висловив захоплення мужністю українців, які сьогодні без жодного сумніву є захисниками безпеки Європи та всього цивілізованого світу.

«Ми будемо дуже раді бачити вас у відновленій Україні, – зазначив Посол – Запевняю, що українська влада інтенсивно працює над планом відновлення. І ми швидко станемо одним із найбільш привабливих напрямків для розвитку та інвестицій.»

Відкриття у Каннах Українського дому стало логічним продовженням потужної мобілізації місцевих жителів та влади цього південного міста на підтримку українського народу та України.
Варто відзначити, що мерія м.Канн була однією з перших у Франції, яка вивісила жовто-блакатний прапор у знак солідарності з українцями на ранок після російського нападу на Україну.

Відтоді Канни є одним і потужних хабів збору та відправки гуманітарної допомоги для України, а також центром прийому тимчасово переміщених українців.

Рішення про виділення для українців просторого приміщення в центрі Канн, яке планувалось для продажу, прийнято канською муніципальної владою.
Тепер у Каннах є місце зустрічі українців: місце обмінів та мистецьких подій, місце взаємопідтримки та прихистку, місцем справжньої 🇫🇷🇺🇦солідарності.

Щира подяка Ville de Cannes !

Українці у Франції “Ідеї без кордонів”