У ерефії паперу для книговидання вистачить на два місяці, а собівартість книжок зросла на 60%

Витрати російських книжкових видавництв на виробництво виросли від початку року майже вдвічі, а попит на паперові книжки у рф продовжує падати. Про це повідомляють російські ЗМІ.

Витрати на поліграфію у рф з початку 2021 року зросли у 1,96 раза, собівартість книжок щодо минулого року зросла приблизно на 60%, а у порівнянні з травнем 2020-го – удвічі. За 2021 рік вартість крейдованого паперу зросла на 18%, а в березні 2022-го за 2 тижні — ще на 25-30%. Крім того, європейські постачальники відмовилися від співпраці з російськими компаніями, у зв’язку з чим почався дефіцит, який змусив перейти на російський офсетний папір, який також подорожчав.

«Це викликає у представників індустрії сумніви, що люди будуть готові купувати книжки за новими цінами», — зазначив генеральний директор видавництва «Євразія» Вадім Чубар.

Він повідомив, що російська книговидавнича галузь дуже залежить від імпорту, адже в країні не виробляють крейдований глянсовий папір. За його словами, у 2020 році вся поліграфічна складова, з огляду на матеріали, папір, фарби, подорожчала, а запасів паперу у друкарнях вистачить приблизно на 2 місяці, що буде далі — невідомо.

«Усе обладнання, яким оснащені друкарні, імпортне. Але в росії не виробляють інші матеріали, необхідні для створення книжок: порошки, фарби. Навіть нитки та клей для корінців купують за кордоном. Тепер вони потрапили під санкції», — розповіла виконавча директорка  видавництва «Пітер» Анна Тітова, наголосивши на причинах зростання цін на книжки у рф.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

За її словами, середній чек на новинки та додаткові наклади з початку року збільшився на 40-60%.  Алєксандр Оськін, віце-президент  Союз підприємств друкованої промисловості з розповсюдження видань, прогнозує значне подорожчання всієї друкованої продукції у росії: у найближчі місяці ціни зростуть  принаймні на 50%.

У видавничій групі «Ексмо-АСТ» повідомили, що підвищення цін загалом по ринку з урахуванням націнок ретейлерів становить близько 20% з початку року.  Видавництво допускає можливість, що кількість нових назв і тиражі доведеться скоротити.

Як повідомлялося, у квітні в росії прогнозували дефіцит крейдованого паперу для друку книжок на рівні 40%, адже друкарні рф зіткнулися з проблемою високої залежності галузі від підсанкційного імпорту.

Деловой Петербург, газета «Культура»