У день 125-річчя Євгена Маланюка на його батьківщині відбулась публічна лекція

1 лютого у Кропивницькому з нагоди 125-річчя від дня народження Євгена Маланюка відбулась публічна лекція відомого українського літературознавця Григорія Клочека на тему: «Євген Маланюк: сторінки біографії». Як повідомляє з Кропивницького Надія Гармазій, захід було ініційовано Кіровоградською обласною організацією НСПУ спільно з Кіровоградським обласним краєзнавчим музеєм, на базі якого і відбулася зустріч.

У межах лекції професор торкнувся маловідомих фактів життєпису нашого видатного земляка, українського письменника, поета, публіциста, культуролога, сотника Армії УНР. Г. Клочек наголосив на здатності митця проникати глибоко в суть явища, що й дає змогу говорити про славного українця як про історіософа, достеменного знавця суспільно-політичних та культурних явищ.

Під час заходу було презентовано знакову для українського світу книгу, у якій зібрано статті, що їх Є. Маланюк публікував з 1952 – по 1963 рр. під загальною назвою «З нотатника» у таких еміграційних виданнях, як «Вісник Організації оборони Чотирьох Свобод України» та в журналі «Київ». Упорядником книги «З нотатника» та автором передмови є Г.Клочек, авторкою приміток – Н.Момот.

Участь у заході взяли відомі краєзнавці, філологи, історики, наукові співробітники музею, учнівська молодь.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Фото – Ігор Демчук.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.