У Чернівцях резиденція для мисткинь і митців з України й Німеччини ANABASIS запускає онлайн-платформу

23 листопада, в день народження одного з найважливіших німецькомовних поетів ХХ століття Пауля Целана, у Чернівцях відбудеться запуск онлайн-платформи, що вміщує 10 робіт, виконаних учасницями та учасниками німецько-української резиденції ANABASIS. Вона створена за фінансової підтримки програми House of Europe громадською організацією «Українсько-німецьке культурне товариство м. Чернівців» при Центрі Gedankendach та Інститутом німецької культури та історії Південно-Східної Європи при Мюнхенському університеті імені Людвига-Максиміліана (IKGS). Про це повідомляє bukinfo.com.ua.

Платформу складають проєкти, в яких автор(к)и за допомогою нових медіа та сучасних художніх практик досліджували питання ідентичності та постгуманізму. У їхніх роботах задіяні різноманітні медіа: від фотографії та відео до AR-об’єктів.

Щоб взяти участь у запуску платформи, слід 23 листопада о 20:00 перейти за посиланням anabasis.space. Крім робіт резиденток і резидентів, можна буде дізнатись про історію проєкту та поспілкуватися із організатор(к)ами та декотрими з мисткинь та митців за допомогою функції чату, що буде доступна на сайті тільки в день запуску.

Онлайн-резиденція ANABASIS тривала протягом двох тижнів з 19 липня по 1 серпня 2021 року.

Серед майже 70 охочих мисткинь і митців організатори відібрали 9 учасниць та учасників з Німеччини та України й одну українську мистецьку групу. Зокрема, це: Довілє Алєксаті (Берлін), Яна Бачинська (Львів), Богдан Бунчак (Київ), Тіні Домінґос (Берлін), Оскар Лєбек (Ляйпціґ), Neue Judische Kunst (Київ), Богдан Свиридов (Черкаси), Пол В’єрсбінскі (Берлін), Віталій Янковий (Вінниця) та Хана Йо (Берлін). Упродовж трьох наступних місяців після двотижневої роботи онлайн мисткині та митці працювали над завершенням своїх робіт.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

У рамках проєкту резидент(к)и дискутували із запрошеними експерт(к)ами: філософинею постгуманізму Франческою Феррандо (США), поетом Хосе Ф.А. Олівером (Німеччина), літературознавцем та перекладачам Петром Рихло (Україна), філософом і германістом Паулем Сарсом (Нідерланди) і германісткою Рошеллю Тобіас (США), а також обговорювали теми резиденції з її кураторами – мистецтвознавцем Олександром Сушинським та поетом Себастіаном Унґером.

“Розроблена нами концепція торкалася як творчості Пауля Целана, – розповідає співкуратор проєкту Олександр Сушинський, – так і окремих аспектів постгуманізму, з якими працювали мисткині та митці на тлі ключової ідеї резиденції, а саме – “блукання незвіданими територіями” як маркера конструювання ідентичностей сьогодні”.

Проєкти на сайті anabasis.space – різні за тематикою, настроєм та оптикою. “Деякі з них звертаються до теми Голокосту, – ділиться Олександр Сушинський, – наприклад, серія фотографій з прозорими вагонами депортації зі станції в Берліні, деякі є кастомізацією трагедії, що проблематизує розважальний підхід й конструювання чуттєвості. Десь розігрується психоаналітична п’єса про музичні інструменти, які стають жертвами насильної асиміляції. Дехто з учасників з’ясовує свої стосунки з Богом і шукає дива або ж робить інтервенції в публічний простір, “викликаючи дух Божої Матері та привид комунізму”. Інші рефлексують на тему кордонів трансгуманістичного покращення тіла чи власної трансформації, задіюючи техніку танцю Gaga під звуки прадавнього Всесвіту. Серед проєктів також є медіа-поетичне перенесення в 3D-анімацію досвіду відчуття ландшафту Паулем Целаном та ворожіння на гексаграмах книги І-Цзин”.

Адреса платформи: anabasis.space

Подія у Facebook: https://fb.me/e/1kEzHPs7A

Facebook-сторінка резиденції: https://www.facebook.com/anabasis.space

Сторінка резиденції в Instagram: https://www.instagram.com/anabasis.space/

Куратори проєкту:

Олександр Сушинський – мистецтвознавець, куратор (Чернівці, Україна)

Себастіан Унґер – поет (Берлін, Німеччина)

Кординатори:

Олег Барасій, проєктний менеджер Центру Gedankendach (Чернівці, Україна)

Енікьо Дац, наукова співробітниця Інституту німецької культури та історії Південно-Східної Європи при Мюнхенському університеті імені Людвига-Максиміліана (Мюнхен, Німеччина).

 

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.