У Будинку письменників відбувся вечір пам’яті Бориса Чичибабіна

У Будинку письменників НСПУ на вечорі, що відбувся в рамках літературної студії Дмитра Бураго, вшанували пам’ять відомого українського поета Бориса Чичибабіна, без віршів якого  неможливо уявити літературу ХХ століття.

Борис Чичибабін – один з тих поетів, яких, без перебільшення називають голосом покоління, честю і совістю свого часу. Шанувальники творчості Бориса Чичибабіна мали можливість познайомитися та поспілкуватися з його вдовою – Лілією Семенівною Карась-Чичибабіною, яка завітала до Києва.

Голова Національної спілки письменників України Михайло Сидоржевський привітав гостей та відкрив вечір: «Я теж відношу себе до числа шанувальників поезії Бориса Чичибабіна. Маю право це сказати, бо знайомий з його поезією з ще з 80-х років, з університетських часів, і досі пам’ятаю ці вражаючі рядки:

Сними с меня усталость, матерь Смерть.

Я не прошу награды за работу,

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

но ниспошли остуду и дремоту

на моё тело, длинное как жердь. 

Михайло Сидоржевський зазначив, що Борис Чичибабін майже не застав часів Незалежності України, і мав власне ставлення до тих історичних та суспільних подій, свідком яких він був, і це, безперечно, право майстра – сприймати речі так чи інакше. Борис Чичибабін був одним із тих, хто творив і духовний, і інтелектуальний спротив Імперії.

«Ви знаєте, яке в нього було надзвичайно важке життя – і час, коли він був в «местах не столь отдаленных», і потім, коли його виключали та поновлювали у Спілці письменників. Але ж якого рівня майстри слова були поряд з ним, з ким він дружив і контактував – рекомендацію до Спілки письменників йому дав Самуїл Маршак; Борис Чичибабін дружив з Миколою Руденком – людиною надзвичайно фундаментального закрою, з Феліксом Кривіним, сатириком, дружив з тим же Маршаком, із Юлієм Даніелем – можна багато перераховувати, і все це люди надзвичайно потужного рівня».

Очільник НСПУ також сказав, що, як майстер, Борис Чичибабін знаходиться в одному ряду з його улюбленими російськими і російськомовними письменниками – Юрієм Кузнєцовим, білорусом Ігорем Шкляревським, Станіславом Куняєвим – письменниками пронизливого душевного рівня та тональності, представниками школи класичної поезії ХХ століття.

«Він все життя прожив в Україні, поет російськомовний, який належав і до російської культури, але, разом з тим, Україна цілком має право сказати, що це український поет», – наголосив Михайло Сидоржевський.

Ведучим вечора був видавець, науковець та поет Дмитро Бураго. В заході в числі інших шанувальників творчості Бориса Чичибабіна також взяли участь поети Семен Заславський та Олексій Зарахович.

Свого часу Борис Чичибабін любив приїжджати з виступами до Києва, а тому надзвичайно велике значення має те, що його пам’ятають і шанують київські поціновувачі поезії майстра, про що свідчить повна зала гостей, які зібралися на зустріч з Лілією Карась-Чичибабіною в стінах Будинку письменників НСПУ.

 

Прес-центр НСПУ