У Будинку письменників відбулись традиційні Шевченківські читання

Захід відкрила заступник голови НСПУ Тетяна Фольварочна. Вона зазначила, що найбільше пошанування для письменника – це, попри плин часу, незгасна пам’ять про нього та читання його творів, які вічно живуть у людських серцях. Вона прочитала уривок із поеми Тараса Шевченка «Відьма» – «Чом не спиться багатому…».

Голова Київської обласної організації НСПУ Марія Морозенко привітала всіх присутніх зі святом і прочитала вірш великого поета «Минають дні, минають ночі…».

На заході відповідальний секретар НСПУ Микола Гриценко показав «Кобзаря» з автографами відомих бандуристів України – Семена Гнилокваса, Василя Литвина та Павла Супруна. А ще він розповів один цікавий випадок зі свого життя, пов’язаний із Тарасом Шевченком, – колись, будучи у відрядженні у Вашингтоні, він пішов подивитися на знаменитий пам’ятник Тарасові Шевченку (Taras Shevchenko Memorial) канадського скульптора  українського походження Лео Мола (Леоніда Григоровича Молодожанина) (1915 – 2009). І яке ж було його здивування, коли у вранішній час біля пам’ятника він зустрів гурт американських безхатченків, які спали собі просто неба – можливо, аура самого монумента саме така, що викликає відчуття захищеності, тому ті люди, наче мандрівні перелітні птахи, пригорнулися до його ніг відпочити?.. Виходить, долею судилося Тарасові Шевченку захищати знедолених не лише в Україні, але й навіть за океаном. Микола Гриценко прочитав вірш поета «Муза» («А ти, пречистая, святая…»).

Також на вечорі виступила поетеса Валентина Козак, яка прочитала власні вірші, присвячені видатному поету, та вірш Т. Шевченка «І Архімед, і Галілей», а поет Володимир Осипчук прочитав вірші з «Кобзаря» – «Мені тринадцятий минало…», «Заворожи мені, волхве!» і виконав власні твори, присвячені Т. Шевченку.

На урочистому заході виступив голова НСПУ Михайло Сидоржевський. Він зворушливо розповів, як шанобливо в його родині завжди ставилися до творчості Тараса Шевченка, і наголосив, що непересічна постать великого поета цілковито співзвучна в контексті сучасності, бо геніальний поет у своїх творах порушував глибинні філософські питання: призначення людини на землі, боротьба самотньої душі митця у світі зла й неправди, людське життя і смерть тощо. Т. Шевченко, по суті, рівновеликий із найвидатнішими європейськими митцями: Сервантесом, Петраркою, Гете.  Голова НСПУ прочитав уривки з віршів Т. Шевченка –  «Косар» («Понад полем іде, не покоси кладе…»), «Ми восени такі похожі…», «І тут, і всюди – скрізь погано…», «Минають дні, минають ночі…».

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Секретар по роботі з молодими авторами Юлія Бережко-Камінська виконала вірш Т. Шевченка «Доля» та власний твір, присвячений великому поету, – «Шевченко в Римі».

Своє тепле слово віршами Тараса Шевченка змогли сказати всі охочі, хто долучився до цього пам’ятного дійства. І кожен присутній відчував потужність і неймовірну енергетику поетичних рядків, прочитаних із «Кобзаря».

І нехай усім нам, і поколінню сьогоднішньому, і поколінням прийдешнім, – ця видатна постать поета слугує за оберіг – незборимий і незнищенний!

Пресслужба НСПУ

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.