У Будинку письменників нагородили переможців Міжнародного дитячого конкурсу «У пошуках літературних талантів»

13 жовтня у Камінній залі Будинку письменників відбулася церемонія нагородження переможців Міжнародного дитячого конкурсу «У пошуках літературних талантів».

Урочистий захід відкрила заступник голови НСПУ Тетяна Фольварочна. Вона щиро привітала переможців і зазначила, що дуже важливо, що молоде талановите покоління приходить у літературу, а літературний талант, даний Богом, потрібно і розвивати, і гідно підтримувати. Також вона зауважила, що слово треба любити і віддавати йому свої сили, бо тільки тоді воно принесе плідні результати, коли над ним постійно працюєш, тому що бути письменником ­– це велика й вельми відповідальна місія людини, оскільки така творча особистість стає вчителем інших.

На конкурс було подано 138 творів у номінації «Поезія» і «Проза», які надійшли з різних куточків України. Спершу журі відібрало 30 тексів, а згодом визначило 15 фіналістів.

Т. Фольварочна як член журі зазначила, що подана на конкурс проза була потужніша за поезію, а журі було майже одностайне у своєму рішенні. Також вона побажала щасливої письменницької долі обдарованим дітям.

На церемонії нагородження виступив меценат і засновник цього конкурсу Микола Хомич. Він зазначив, що ідея такого конкурсу в нього виникла тоді, коли Росія захопила Крим і розпочала війну на Донбасі. На його думку, такий конкурс дає можливість талановитій молоді проявити себе, отримати підтримку й визначити подальші життєві орієнтири, бо на молодому творчому поколінні лежить велика відповідальність за майбутнє країни, а також дуже важливо створювати й розвивати свій культурний простір.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

На заході виступив один з організаторів конкурсу Юрій Рошка – директор гімназії № 1 ім. Лесі України (м. Новоград-Волинський на Житомирщині). Він привітав переможців із дуже важливим першим кроком у літературі й розповів про мету цього конкурсу – пошук талановитих дітей, які потім можуть стати й відомими письменниками.

Голова Київської письменницької організації НСПУ Марія Морозенко привітала дітей із перемогою й зазначила, що журі дуже ретельно відбирало твори, оскільки боялося помилитися. Також вона зауважила, що деякі тексти буди дуже сильними, такими, що на очах наверталися сльози, де діти показали глибину своєї душі, змальовуючи філософію світу і психологію людських стосунків.

У номінації «Поезія» перемогли:

1.Француз Вікторія (м. Остер, Чернігівська обл.);

  1. Ковальова Єсенія (м. Остер, Чернігівська обл.);
  2. Копилова Дарина (м. Лисичанськ, Луганська обл.).

Дипломи отримали:

1.Баранцов Олександр (м. Маріуполь, Донецька обл.);

  1. Моковійчук Анастасія (с. Сергії, Путильський р-н, Чернівецька обл.);
  2. Родзіховська Оксана (с. Костянтинівка, Житомирська обл.);
  3. Бухтіярова Марія (м. Харків).

 

У номінації «Проза» перемогли:

1.Бухтіярова Марія (м. Харків);

  1. Попадюк Адріана (смт Вороновиця, Вінницька обл.);
  2. Камінська Ольга (Ірпінь).

 

Дипломи отримали:

1.Головко Вікторія (м. Ніжин, Чернігівська обл.);

  1. Прохоренко Вікторія (м. Мукачево, Закарпатська обл.);
  2. Шевченко Аліна (с. Гайок, Кіровоградська обл.);
  3. Даниленко Єлизавета (с. Осипенко, Бердянський р-н, Запорізька обл.);
  4. Коваленко Софія (м. Кривий Ріг, Дніпропетровська обл.).

Лауреати перших премій в обох номінаціях отримали бронзову статуетку «Лескар» – це зменшена копія пам’ятника Лесі Українки, розташованого на території Ліцею №1 ім. Лесі Українки (м. Новоград-Волинський), а також грошову винагороду.

Також переможці конкурсу увічнили відбитки своїх долоньок, які будуть розміщені поряд із пам’ятником Лесі Українки на «Алеї талантів» у Новограді-Волинському.

Пресслужба НСПУ

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.