У будинку митрополита Національного заповідника «Софія Київська» відбулась презентація книжки Влади Литовченко

У будинку митрополита Національного заповідника «Софія Київська» відбулася презентація книжки «Всесвітня спадщина ЮНЕСКО в Україні».

Її автор — відома громадська діячка, директорка Вишгородського історико-культурного заповідника Влада Литовченко. Про це повідомляє golos.com.ua.

Свого часу Влада захистила кандидатську дисертацію саме про охорону й збереження культурної спадщини. Тепер завдяки Міністерству культури та інформаційної політики, яке ініціювало програму видання книжок до 30-річчя незалежності України і яку підтримав комітет Верховної Ради з гуманітарних питань та впроваджував Український інститут книги, видання, над яким працювала майже 10 років, побачило світ. Про це вона розповіла під час презентації, зазначивши, що тематику ЮНЕСКО свого часу їй порадив обрати Надзвичайний і Повноважний посол України, ректор Дипломатичної академії України, в якій вона навчалася, Борис Гуменюк. Він також був присутній на заході.

Представили роботу в Софії Київській. І це не випадково, адже Софія — перший український об’єкт, що був внесений до списку ЮНЕСКО ще в грудні 1990 року, наголосила директор заповідника «Софія Київська» Неля Куковальська.

Згодом у списку з’явився історичний центр Львова, Чернівецький університет, дерев’яні церкви Галичини і Закарпаття. Про це йдеться у кольоровому 180-сторінковому збірнику, який, варто зауважити, дуже гарно проілюстрований. Окрема стаття присвячена Херсонесу, що нині на окупованій території Криму. У книжці йдеться не тільки про архітектурні пам’ятки, а й про природні — Дуга Струве і букові праліси.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Ще один розділ присвячено елементам нематеріальної спадщини — Петриківському розпису, косівській кераміці та козацьким пісням Дніпропетровщини.
Варто зазначити, що буквально нещодавно до Репрезентативного списку ЮНЕСКО було внесено ще один елемент нашої нематеріальної культурної спадщини — «Кримськотатарський орьнек та знання про нього». І хоч до книжки він не встиг потрапити, усі присутні змогли подивитися презентацію цього унікального надбання та послухати розповідь про нього з вуст представниці кримськотатарського народу, радниці міністра культури Есми Аджиєвої.

Утім, на думку дослідниці й авторки книжки «Всесвітня спадщина ЮНЕСКО в Україні» Влади Литовченко, наша країна має набагато більше пам’яток, які просто необхідно включити до світової скарбниці, й над цим активно працюють.

Книжка вже надійшла у понад 100 бібліотек України, та, як звернув увагу голова Благодійного фонду «Бібліотечна країна» й керівник проекту Ігор Степурін, видано спеціальний флаєр з QR-кодом, з якого можна перейти на електронну версію видання. Також воно є у вільному доступі на порталі «Культура України», який розробила Національна бібліотека імені Ярослава Мудрого.

На знімку: Неля Куковальська та Влада Литовченко.

Фото з відкритих джерел.

 

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.