У Болгарії видали книжку про російські приватні армії

Болгарське видавництво “Сіела” опублікувало дослідження “Російські невидимі армії” журналістів Руслана Трада й Кирила Аврамова. Про це повідомляє tekstover.in.ua.

Автори вже багато років вивчають воєнні конфлікти на Близькому Сході. Кирил Аврамов викладав політологію в університеті, Руслан Трад — автор книжки про війну в Сирії “Вбивство революції” і співзасновник ресурсу “De Re Militari“.

У книжці розглядається роль найманців і військових компаній у конфліктах у світі. Особлива увага приділяється російським військовим компаніям.

“Російські найманські компанії, які за останні кілька років стали лідерами у цій сфері, діють дуже приховано. Ми говоримо про російські компанії, оскільки вони представляють дуже цікаву модель з економічного й політичного погляду”, — цитує “Дневник” одного з авторів, Руслана Трада.

Автори вважають, що інтереси політичної еліти, олігархії та військово-промислового комплексу дуже взаємопов’язані, особливо в Росії, і це — причина виникнення і застосування “невидимих армій”.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

У книжці глибоко проаналізовано політику Москви за останнє десятиліття щодо Близького Сходу й Африки, “неофіційну” присутність Росії в Україні, Сирії, Лівії, Судані й ЦАР. Автори зосереджуються на прагненні РФ домогтися доступу до природних ресурсів, ролі компаній (напр. “ПВК Вагнера”) у воєнних діях, систематичному цензуруванні інформації про діяльність таких формувань. Окрім того, Трад і Аврамов торкаються і болгарської участі у світових конфліктах.

“Скромність балканського внеску — дуже умовна. Безліч болгарської зброї потрапило до Сирії. За наявними даними, колишні соціалістичні країни Південно-Східної Європи експортували зброю та боєприпаси на суму понад €1 млрд лише до Сирії і Ємену”, — наголошують автори.