У Берліні бюсти «вождя пролетарської революції» виставили у сміттєвих мішках на витрішки

У центрі Берліна, на Парізер плац, у Міжнародний день пам’яті жертв Великого терору радянського режиму-1937, відбувся перформанс – активісти виставили 67 бюстів «вождя пролетарської революції» леніна у сміттєвих пакетах.

Про мету акції Укрінформу розповіла одна з її організаторів, учасниця громадського об’єднання українських організацій Vitsche e.V. (Віче) Єва Якубовська.

Бюсти леніна у сміттєвих пакетах покликані привернути увагу до проблеми романтизації радянського союзу.

«ленін у сміттєвих пакетах тому, що якщо для нас в Україні ленін є вже на смітнику історії, на Заході через російську пропаганду багато хто вважає, що ленін насправді створив Україну, що він був «кращим» за сталіна», – зазначила Якубовська.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

За її словами, потурання російській пропаганді, ігнорування історичних фактів – це колабораціонізм і допомога в злочинах проти людяності. Сьогоднішня росія успішно наслідує кожен з попередніх імперіалістичних режимів, додає Якубовська.

Бюсти леніна активістам передав колекціонер, який збирав їх протягом 30 років «по всіх барахолках Європи». Розлучитися з колекцією він вирішив, побачивши відеоперформанс, підготовлений Vitsche на 9 травня: тоді було організовано віртуальне «викрадення» одного з радянських танків від меморіалу загиблим під час звільнення Берліна воїнам Червоної армії. (Танк Т-34 був створений харківським інженером, висланим пізніше на Соловки).

Протягом цілого дня на площі в рамках виставки «Квіти зла російської пропаганди» лунає лекція Рафаеля Лемкіна про геноцид в Україні, яка була презентована в Нью-Йорку в 1933 році. Саме він, польський єврей, який навчався у Львівському національному університеті, імплементував термін «геноцид», увів його в юридичний обіг.

У вересні організатори планують провести аукціон з продажу колекції. Люди зможуть купити леніна та розбити його, або залишити вдома як нагадування. Отримані від продажу донати будуть використані на гуманітарну допомогу архівам українських областей, зокрема, Чернігівської, Хмельницької, Миколаївської, які потрібно рятувати, зазначила активістка.

російська пропаганда часто замовчує власні злочини та минулі злочини радянського режиму, безпідставно підмінює історичні факти, щоб їх сприймали більш доброзичливо. Прикладом цього є брехлива заява володимира путіна про те, що українську державність створив ленін. Ця заява смішна, враховуючи, що більшовики за правління леніна жорстоко вторглися й окупували багато частин сучасної України, убивши тисячі під час цього процесу лише в Києві, підкреслюють у Vitsche. романтизація срср підживлює зло ​​через російську пропаганду, особливо під час загарбницької війни в Україні.

Проєкт реалізовано спільно з берлінським Інститутом Пілецького.

ukrinform.ua