У Бельгії в віці 102 років помер письменник Анрі Верн, творець супергероя Боба Морана

За своє довге життя він написав 253 романи.

Невідомо, чи надихався Анрі Верн прикладом свого старшого співвітчизника, Жоржа Сіменона, який народився на 15 років раніше його і написав 425 книг. Швидше, його можна порівнювати з автором романів про агента 007 Яні Флемінгу, тим більше, що і той і інший до початку письменницької кар’єри працювали в секретних службах своїх країн. Напевно, тому їх герої, Боб Моран і Джеймс Бонд, не тільки схожі, але й ровесники – перші романи про них з’явилися на світ в 1953-му році.

Правда, є між агентом 007 і Бобом Мораном, про смерть творця якого у віці 102 років, повідомляє lenta.ua з посиланням на francetvinfo.fr, є відмінності. Моран – не професійний розвідник, а військовий льотчик часів другої світової війни, який в мирний час став позаштатним репортером і просто авантюристом. Крім того, він, на відміну від Джеймса Бонда, не спокушає жінок, хоча йому багато раз доводилося рятувати представниць слабкої статі,  потрапили в халепу. В іншому він супермен навіть крутіше Бонда – володіє прийомами всіх видів рукопашного бою, стріляє з усіх видів зброї і говорить на багатьох іноземних мовах.

Романи про нього зазвичай починаються з подорожі Морана в якусь екзотичну країну, де його наздоганяють нові пригоди – тут теж схожість з Бондом за тим винятком, що агента 007 в такі країни відряджають. І, звичайно ж, у обох героїв є суперник-лиходій, тільки у Бонда вони в різних романах різні, а у Морана один і той же – містер Мінг, який володіє секретами вічного життя, створення андроїдів і подорожей у часі. Нарешті, у Бонда немає друзів, а у Морана є, і не один.

Герой Анрі Верна був настільки популярний, що порахувати кількість його появ на світ просто нереально – адже крім романів звичайних він з’являвся ще й в графічних романах (нагадаємо, що в Бельгії, як і у Франції, комікси – ні брошурки, а книги в твердих палітурках ), художніх і анімаційних фільмах, серіалах і відеоіграх.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.